Завершуються роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції водозабору для міста Свалява

Завершуються роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції водозабору для міста Свалява
У Неліпині 16 травня ц. р. під керуванням голови Свалявської райради Мирослави Ливч відбулося виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування.

 

У роботі зібрання взяли участь заступник очільника райради Клара Стегура, керуюча її справами Тетяна Ступник, віце-мер Сваляви Мілан Лавкай, районний депутат від Неліпинського округу Юрій Плоскіна, представники органів місцевого самоврядування району, керівники підприємств.

Перед початком розгляду питань порядку денного учасники засідання вшанували хвилиною мовчання пам’ять колишнього Солочинського сільського голови Магдалини Туряниці (вона, як відомо, раптово померла кілька місяців тому).

Досвідом співпраці місцевих рад із суб’єктами господарювання при вирішенні економічних і соціально-культурних питань розвитку територіальних громад із присутніми поділився Неліпинський сільський голова Василь Брудняк. Він, зокрема,  наголосив, що пріоритетними напрямками у діяльності  місцевого самоврядування було і залишається забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку, ефективне використання природних, трудових і фінансових ресурсів тощо.

Станом на 1 січня 2017 р. та території сільської ради зареєстровано 15 суб’єктів підприємницької діяльності – юридичних і 189 фізичних осіб – приватних підприємців. Із них понад 60 відсотків здійснюють фінансово-господарську діяльність. Провідними галузями економіки є переробна промисловість, сільське господарство, а також туризм. Вкладення інвестицій є однією з важливих умов розвитку економіки. Програмними документами цей напрямок визначений як один із пріоритетних. Яскравим прикладом успішної реалізації завдань і заходів органів місцевого самоврядування, виконавчої влади в частині залучення інвестиційного капіталу та розвитку промислового комплексу є ТОВ „Форшнер-Україна”. Мова – про сучасний завод європейського рівня машинобудівної галузі, основним видом діяльності якого є виробництво електричного та електронного устаткування.

Слід сказати, що підприємство реалізує продукцію автомобілевиробникам, які випускають такі відомі марки машин, як „Мерседес”, „Ауді”, „БМВ”, „Фіат” та інші. Продукція ТОВ „Форшнер Україна” відповідає міжнародним стандартам якості, що підтверджує щорічний аудит. Харчову промисловість на території сільської ради представляє завод з виробництва мінеральної води ТОВ „Прогрес-С” – фірма з новітніми технологіями та високоефективним обладнанням.

Окрім того, у Неліпинській сільраді є такі господарюючі суб’єкти, як ФГ „Поповичі – 3”, ФГ „Родина”, ТОВ „МІК”, що займаються тваринництвом і рослинництвом. Позитивна динаміка притаманна й туристичній сфері, що у районі є пріоритетною: зростають бюджетні надходження від проектів, які займається подорожами, екскурсіями та суміжною діяльністю. Успішним прикладом є рибні господарства ТОВ „ФГ „Ждимир” і форелеве приватне підприємство „Вітокс” в с. Вовчий, інші родинні садиби.

На завершення свого виступу голова села відзначив, що певні успіхи уже є, адже, без перебільшення, прагнуть використовувати наявний бюджетний ресурс із максимальною віддачею, щоденно з цією метою роблячи належні господарські кроки. Разом із тим, повсякчас переконуються: скільки ще необхідно здійснити, щоби досягнути поставленої мети, вагомішого успіху.

До виступаючого запитань не було. Усе ж сільські голови Свалявщини хотіли довідатись в її очільниці, як їм реагувати на лист міськради щодо внесення коштів за користування сміттєзвалищем, адже мова йде про значні суми. З цього приводу Мирослава Ливч запропонувала рішенням координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові райради розробити звернення і подати його на розгляд районної сесії для врахування при розподілі коштів із резервного фонду. Тут же «бирови» Михайло Маровді з Керецьок, Михайло Мадяр із Ганьковиці висловили побажання, аби профінансувати і утримання сміттєзбірників, розташованих на території їхніх сільрад. Виділяти гроші чи ні – вирішать депутати на черговому сесійному зібранні.

Стан і перспективи ведення лісового хазяйнування на території району охарактеризував директор державного підприємства «Свалявське лісове господарство» Олександр Дуфінець. Він зазначив: як і попередніми роками, основним завданням держлісгоспу є поліпшення водорегулюючих, грунтозахисних, рекреаційних та інших корисних властивостей лісів з господарсько цінних деревних і чагарникових порід. Робиться багато для підвищення лісистості, зменшення загрози деградації земель. Утілюється принцип збереження біологічного різноманіття, лісів у т. ч., зростання частки продукції лісового господарства у внутрішньому валовому продукті, забезпечення соціальної захищеності працівників цієї сфери тощо. Зокрема, навесні поточного року посаджено 134,9 гектара, з них лісові культури – 23,9 га., природне поновлення – 93 га. Закладено також шкілки лісових насаджень. Крім ведення лісового господарства, підприємство здійснює також заготівлю та переробку деревини. Так, за перший квартал її заготовлено 14274 кубометри, випущено лісо- та пило продукції на суму відповідно 9386200  й 1917300 грн.

В обговоренні взяли участь сільські голови Тибави – Михайло Кошеля, Дусина – Роман Годя, Керецьок – Михайло Маровді. Вони запропонували, аби підприємці, які розробляють лісосічні фонди, менше використовували гусеничну техніку, погоджували початок рубок, а після закінчення робіт ремонтували дороги. Така практика значно покращила б екологію, зняла б напругу серед населення тощо.

Ще одне наболіле для району питання розглянули на засіданні координаційної ради  – про реконструкцію водозабору на р. Вича з комплексом водоочисних споруд для Сваляви. Із деталями присутніх ознайомив директор РКП водопостачання та водовідведення Іван Сай. Поінформувавши, що у зв’язку із неспроможністю збільшити споживачам постачання води із р. Бистрий,  ще у 1988 р. було виготовлено робочу документацію. Відтак розпочато будівництво нового водозабору на р. Вичі з комплексом сучасних очисних споруд. Однак через фінансові труднощі зведення об’єкта було зупинено та запропоновано водопостачання міста здійснювати з тимчасового водозабору на р. Ждимир (територія колишнього форелевого господарства). Даний об’єкт не міг сповна задовольнити потреби споживачів через відсутність у резервуарі добового запасу води. Питання порушувалось на різних рівнях, і ось нарешті гарна новина – завершуються роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції водозабору на Вичі для м. Свалява, добова потужність якого – 6000 м. куб. Зведення даного об’єкта зніме проблему безперебійного водопостачання мешканців районного центру та навколишніх сіл. Вартість будівництва – 80 млн. грн.

– Кошти для спорудження водогону, звичайно, потрібні великі, – мовила  очільниця району, – але значну суму взялася профінансувати Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» (Мирослава Ливч є заступником голови даної Асоціації – редакція). У червні маю презентувати даний проект на засіданні робочої групи у Трускавці.

Голова райради також звернулась до Стройненського сільського голови Івана Станковича з пропозицією розробляти документи на будівництво водозабору, а вона, у свою чергу, допоможе здобути грант на відповідне фінансування. А ще районний керівник наголосила на важливості подібних зібрань, подякувавши господарям за теплий прийом.

 

22 травня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів