В аграрному секторі Закарпаття і далі порушуються норми трудового законодавства

В аграрному секторі Закарпаття і далі порушуються норми трудового законодавства
Непрості часи переживають нині підприємства агропромислового комплексу Закарпаття, оскільки соціальних захист працівників галузі не в повній мірі відповідає гарантованим Конституцією України нормам і стандартам.

 

На цілому ряді підприємств є проблеми з оплатою праці, повною зайнятістю, мають місце факти заборгованості виплати заробітної плати. Все це спонукає галузеву профспілку тримати на контролі питання соціально-економічного захисту спілчан. Про це вела мову на засіданні Закарпатської обласної ради профспілки працівників АПК, що відбулося у місті Берегові, її голова Ганна Кулик.

У своєму виступі голова облорганізації профспілки детально зупинилася на питаннях здійснення правозахисної роботи за додержанням трудового законодавства про працю, захисту трудових прав членів профспілки. Ці питання вдається вирішувати через розробку і укладання колективних договорів, якими стовідсотково охоплені працівники галузі. Збільшилися виплати на охорону праці, надання непередбачених законодавством пільг і компенсацій членам профспілок, проведено ряд заходів соціально-культурного спрямування. Загалом торік на виплату додаткових пільг і гарантій працівникам згідно колективних договорів було спрямовано 150,8 тис. грн., на охорону праці – майже 180 тис. грн. Зрозуміло, що ці суми не є такими великими, але в розрахунку на працівника є відчутними. Нині важливим є внесення змін і доповнень до колективних договорів у зв’язку із запровадженням мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн. з 1 січня 2017 року.

Разом з тим, як зазначила Ганна Кулик, порушення норм трудового законодавства продовжують мати місце. Профспілкові організації не завжди домагаються прийняття відповідних рішень роботодавцями щодо усунення виявлених порушень, не в повній мірі використовуються повноваження та права профспілок щодо притягнення до адміністративної відповідальності керівників підприємств і організацій, які систематично порушують  законодавство про працю, не в повній мірі виконуються зобов’язання колективних договорів. Окремим роботодавцями порушується вимоги ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» щодо відрахування первинним профспілковим організаціям коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

Гострими і злободенними були проблеми, які порушили на засіданні обласної ради профспілки голова первинної профорганізації Свалявського технічного коледжу НУХТ Інна Добоній, голова Виноградівської районної профорганізації працівників АПК Валентина Турянин, начальник управління агропромислового розвитку Хустської РДА Степан Чепис, голова Мукачівської райради профспілки Михайло Гардей, директор ТзОВ «Закарпаття ЛТД» Микола Тимчак, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Вітор Тереля та інші. Йшлося, зокрема, про відновлення в області колись провідної галузі виноградарства та підготовку кваліфікованих фахівців у навчальних закладах, підвищення престижності галузі, активізацію діяльності первинок у Рік первинної профорганізації, оздоровлення працюючих та членів їх сімей, мотивацію профспілкового членства тощо.

Виступаючи перед профспілковим активом АПК, голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько зупинився на основних напрямках діяльності профспілок нашого краю, шляхах підвищення ефективності цієї роботи. За словами профспілкового лідера області, профспілки стали більше контактувати з людьми, намагаються вирішувати існуючі проблеми – у соціальному діалозі з владою, а також в ході акцій протесту профспілок. Цьому сприяло проведення в усіх містах і районах області семінарів-нарад з профактивом у рамках оголошеного Федерацією профспілок України Року первинної профспілкової організації, в яких активну участь взяли профактивісти агропромислового комплексу. Відбулася широка фахова дискусія з проблем агропромислового комплексу та профспілкового руху.

На засіданні обласної ради затверджено бюджет обласної організації профспілки працівників АПК на 2017 рік, розглянуто ряд інших питань.

Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради, фото автора

На фото:

- виступає голова обласної організації профспілки працівників АПК Ганна Кулик;

- про проблеми агропромислового комплексу ведуть розмову (зліва направо) заступник директора департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Віктор Тереля, заступник голови облпрофради Василь Захарець, голова облорганізації профспілки працівників АПК Ганна Кулик, голова облпрофради Володимир Фленько, директор ТзОВ «Закарпаття ЛТД» Микола Тимчак;

- проходить засідання обласної ради профспілки;

- група профспілкових активістів АПК під час проведення засідання обласної ради профспілки в місті Берегово
.

 

26 травня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів