Закарпатським адвокатам, від закарпатської ДФС – на замітку

Закарпатським адвокатам, від закарпатської ДФС – на замітку
Щодо процедури зняття з обліку в контролюючих органах особи, яка провадить незалежну професійну діяльність адвоката.

 

Фізична особа перебуває на облік у контролюючому органі в якості особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, але діяльність не веде та доходів не отримує. Разом з цим, така особа є найманим працівником в межах такої незалежної професійної діяльності. Чи повинна така особа сплачувати податки та єдиний внесок від незалежної професійної діяльності? Яким чином така особа може бути знята з обліку у контролюючих органах?

Правові засади організації діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні регулюються Законом України від 05.07.2012 № 5076 “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” (далі – Закон № 5076), пунктом 3 статті 4 якого визначено, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

Незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою-підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, встановлено статтею 178 Кодексу, відповідно до якої з доходів, отриманих такими особами, сплачується податок на доходи фізичних осіб. За результатами звітного року фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, до 1 травня року, що настає за звітним, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 “Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи” зі змінами.

Відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням єдиного внеску, регулюються Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 2464). Платниками єдиного внеску відповідно до пункту 5 частини першої статті 4 Закону № 2464 є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, незалежно від того, чи є такі особи найманими працівниками. Враховуючи зазначене, особа, яка провадить незалежну професійну діяльність та одночасно є найманим працівником в межах такої діяльності, не звільняється від сплати єдиного внеску. Однак, фізична особа, що перебуває на обліку у контролюючому органі в якості особи, яка провадить незалежну професійну діяльність але діяльність не веде та доходів не отримує та не планує у майбутньому здійснювати незалежну професійну діяльність, індивідуально може прийняти рішення про припинення незалежної професійної діяльності та зняття з обліку у контролюючих органах. Процедуру зняття з обліку платників податків встановлено п.п. 2 п. 11.22 наказу Міністерства фінансів України від 09.11.2011 № 1588 “Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів” (далі – наказ № 1588), згідно з яким фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення такої незалежної діяльності за наявності документально підтвердженої інформації відповідного державного органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на зайняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо) та/або поданих до контролюючого органу за основним місцем обліку:

- заяви за формою № 8-ОПП;

- довідки за формою № 4-ОПП та інших документів, що видаються контролюючими органами платнику податків і підлягають поверненню до контролюючого органу.

Після отримання вказаних документів контролюючим органом приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі. Після проведення документальної позапланової перевірки платника податків, у разі відсутності заперечень контролюючого органу щодо здійснення державної реєстрації припинення платника податків та встановлення факту відсутності заборгованості платника податків перед бюджетом щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють контролюючі органи, складається довідка про зняття з обліку платника податків перед бюджетом щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють контролюючі органи, складається довідка про зняття з обліку платника податків за ф. № 12-ОПП.

 ДФС у Закарпатській області

 

26 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів