Петро Свалявчик презентував свій живописний доробок в Ужгороді

Петро Свалявчик презентував свій живописний доробок в Ужгороді
26 травня у Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту відкрилась персональна виставка робіт члена Національної спілки художників України Петра Свалявчика.

 

З презентацією митця привітали начальник управління культури облдержадміністрації Вікторія Фролова, голова обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин, музейники Василь Коцан та Габріела Андял, учитель, а нині й колега по пензлю – голова живописної секції крайової організації НСХУ Василь Вовчок, а також отець Владислав Ігнатишин.

Серед іншого, наголосили, що Петро – гідний представник мистецької родини Свалявчиків (батько – народний художник України Василь Свалявчик, сестра – заслужена артистка України Вікторія Свалявчик-Цанько) та нагадали про минулорічний тріумф молодого митця на ІV-му Інтернаціональному конкурсі пленерного живопису великого формату, що проходив під егідою ЮНЕСКО у Франції. Тоді талановитий закарпатець увійшов до четвірки найкращих портретистів Європи, залишивши позаду з сотню професійних художників із різних країн. Цікаво, що перемогу авторові приніс портрет його дружини. А ще – не так давно Петро Свалявчик прийнятий до престижної творчої організації "Американська асоціація портретистів".   

Саме портрети переважають і в представленій нині експозиції, що розгорнулась у двох музейних залах. Це понад 40 вибраних робіт за останні три роки.

Помітну частину збірки становлять портрети дітей. За словами митця, це – як портрети власних чад та дітей друзів, так і роботи з приватних колекцій. Художник зізнався: писати дітей складніше, ніж дорослих. Утім, динаміку переживань малечі, що виявляється у погляді, міміці, жестах – автор передає майстерно. Взяти хоча б хлопчика, який тримає повітряну кульку: в його образі читаються і сором'язливість, і очікування дива, і хвилювання, що свято може скінчитись... Такі живі, щирі та невимушені образи випромінюють добру енергетику та створюють атмосферу душевності й затишку.

Запортретовані автором і не менш цікаві та настроєві жіночі образи в народному вбранні, що вдало перегукуються з колоритними закарпатськими натюрмортами. Представлені й кілька пейзажів.

Оглянути виставку охочі зможуть упродовж двох тижнів, після чого митець планує експонувати свій доробок і в атріумі будівлі Закарпатської облдержадміністрації та облради.

Управління культури Закарпатської ОДА

 

27 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів