Безвізові поради для закарпатців

Безвізові поради для закарпатців
Як зекономити на подорожах до Європи

 

В очікуванні на безвіз українці активно шукають можливості з'їздити до Європи якнайдешевше. "Сегодня" зібрали найважливіші лайфхаки, які допомжуть істотно скоротити бюджет поїздки.

Секрети квитків

Найшвидший спосіб – літак. Це шлях не з дешевих, але все ж є кілька способів придбати квитки за доступною ціною.

Перший та найвідоміший – купувати їх за півроку до поїздки й раніше. Наприклад, квиток до Кіпру коштує 1800 гривень за кілька місяців до вильоту, проте за півроку – 1000 гривень.

Також заощадити можна на лоукості – без обіду та багажу злітати до Парижу чи Риму коштує 3000 гривень в обидві сторони. Важливо також звернути увагу на день вильоту: квитки у вихідні коштують дорожче, ніж у будні (квиток до Будапешту на п'ятницю обійдеться в 2000 гривень, а на середу – 870 гривень).

Важливим є й день, коли ви купуєте квиток.

"Дешеві квитки можна придбати у ніч з понеділка на вівторок. Понеділок – найнепопулярніший день у покупців, тож авіакомпанії ненадовго знижують тарифи. Ще одна порада: користуватися сайтами-агригаторами та підписатися на розсилку акцій авіакомпаній. У першому випадку у вас буде більший вибір квитків, а в другому – можна зробити вигідну покупку. Але завжди потрібні гроші на картці, адже такі квитки розходяться швидко", - радить експерт з туризму Олексій Гаврилюк.

Фото: basicgroup.ua.

Ще є залізниця й автобуси. Так, з Києва до польського Перемишля ходить прямий потяг: квиток коштує від 406 до 574 гривень, а в дорозі він проводить 7-8 годин. Звідти в середньому за 10 євро (300 гривень) можна поїздом дістатися до пересадочних вузлів (Варшава, Краків, Вроцлав, Катовіце), звідки у багато місць Європи можна долетіти за 20 євро (600 гривень).

Автобусні перевізники теж часом практикують акції: наприклад, до Вільнюсу з Києва можна виїхати за 12 євро (350 гривень). Бувалі мандрівники давно користуються сервісами з підбору попутників – коли водій ділить з пасажирами витрати на бензин. Так, до Праги або Дрездена можна дістатися за 600-700 гривень.

Харчування та ночівля

Для економії замість готелів шукаємо приватне житло на спецсайтах.

"Апартаменти з кухнею на двох на Кіпрі вартували нам 15 євро на добу. Але є акції в готелів – номери з 50-відсотковою знижкою. Можна жити в хостелі", – говорить Гаврилюк.

Але в ЄС можна з'їздити й майже безкоштовно – столичний фотограф Валерія Мілютіна прожила місяць у Вільнюсі на 50 євро.

Фото: lifetime.pp.ua.

"Коли у мене сильно впав дохід, я зрозуміла, що відкладати гроші на поїздки більше не зможу. Я вирушила до Вільнюса з 15 євро в кишені. Поселилась в хостелі за волонтерською програмою – безкоштовне проживання зі сніданками за три години роботи на день (я міняла простирадла). На проїзд я теж не витрачалася. Хостел розташовано в центрі, тож все було в пішій доступності".

Що стосується харчування, то, за словами Валерії, головне правило – покупки варто робити не в туристичних супермаркетах та на вуличних ринках.

"Каструля борщу без м'яса на п'ятьох людей обходилася мені приблизно в 1 євро (кіло капусти – 0,09 євро, а картоплі – 0,1-0,2 євро)", - каже фотограф.

Деякі кафе практикують "шведські столи": при замовленні однієї страви за 5-8 євро можна безкоштовно в будь-якій кількості пригощатися салатами, напоями та закусками.

"Також я проводила своєрідні безкоштовні екскурсії пабами від хостелу, але мені залишали чайові, за один вечір це близько 15 євро", – зізнається дівчина.

Поради для модників

Фото: europatourif.com.

Любителям шопінгу насамперед потрібно їхати у періоди знижок: це зазвичай літні (пік припадає на липень-серпень) та зимові розпродажі (січень-лютий). У ці періоди брендові речі можна придбати дійсно за копійки (з 80-90-відсотковою знижкою).

А щоб трохи відбити витрачені гроші, потрібно пам'ятати про систему Tax free – іноземцю повертають ПДВ від покупок при виїзді з країни. Повернути можуть до 27 відсотків від покупки, якщо її вартість перевищує 25-175 євро (відсоток та мінімальна сума покупки залежить від законодавства країни).

Для того, аби повернути гроші, досить при здійсненні покупки попросити спеціальний чек для Tax free та надати його у спеціальному вікні в аеропорту, на вокзалі або на автомобільному кордоні.

 

28 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів