У рідному селищі Івана Чендея відзначили ювілей видатного земляка

У рідному селищі Івана Чендея відзначили ювілей видатного земляка
У день народження лауреата Шевченківської премії, патріарха закарпатської прози, відомого випускника Ужгородського університету Івана Чендея відзначили його 95-ліття в рідному селищі письменника – Дубовому. На святкування приїхала й родина ювіляра та укладачі книги «Іван Чендей у колі сучасників».

 

Для дубівців день народження відомого митця, який увіковічнив гірське село в художніх творах, стало справжнім святом. Філологи місцевої загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів разом із школою мистецтв підготували святковий концерт, якому дали красномовну назву зі щоденників свого визначного колишнього односельця – «Своїм корінням моя літературна творчість вросла в життя своїх земляків…». Дивували найрізноманітнішими формами – від стінгазет, де Іван Чендей іноді був схожий на Ейнштейна, коломийок, інсценізацій з твору «Тестамент» – до ґрунтовного опрацювання фактичного матеріалу, коли один із учнів грав письменника й говорив словами із останнього інтерв’ю Івана Чендея, тощо.

Під час концерту також представили збірник «Іван Чендей у колі сучасників», показали буктрейлер до книги та відео, як Іван Чендей із письменниками у 1995 році побували в Тячеві та Дубовому.

Донька письменника Марія Трещак стверджує, що батько дуже любив Дубове, тут набирався сил, відновлювався, приходив у творчий запал. «Не полишайте любити Дубове, бо тут символічна аура. Батько дуже любив талановите, справжнє, красиве, достойне. Хотів, щоб таким було Дубове. Чого і я вам бажаю!» – звернулася до дубівців пані Марія.

Автор ідеї збірника «Іван Чендей у колі сучасників», письменник Олександр Гаврош привітав Дубове з тим, що воно відображене в літературі. «У Закарпаття тільки кілька населених пунктів, що прописані в художніх творах: Горяни – у Михайла Томчанія, Колочава – в Івана Ольбрахта, Мукачево – у Мирослава Дочинця, Дубове – в Івана Чендея». Письменника приємно вразила добірка книг із підписами авторів, понад п’ять сотень яких передав Іван Чендей при відкритті школи у 1976 році.

Дубівці також мали унікальну можливість поглянути на фрагменти майбутнього фільму «Світоч наших предків» про Івана Чендея, який презентував кінематографіст із Тячева В’ячеслав Бігун.

На святкування ювілею прибула й велика родина випускника філфаку УжНУ, зокрема дві рідні сестри – Анна (90 років), в якої зупинявся, коли приїжджав у Дубове писати, та Ольга (82 роки), з якою спілкувався найбільше, бо обоє жили в одному місті.

Після урочистостей ужгородські гості мали унікальну можливість побувати у кімнаті-музеї ювіляра, подивитися на гору Ясенову – так звану Фудзіяму у творах Чендея, відвідати обійстя батька письменника, поспілкуватися з родичами, знайти могилу прототипа Івана Каламаря з повісті «Іван» на місцевому цвинтарі, відчути колорит літературної Забережі в справжньому Дубовому та багато чого іншого.

За словами укладачів збірника «Іван Чендей у колі сучасників», святкування ювілею майстра слова не обмежиться травнем. Вже восени плануються презентації книги у Львові та Києві.

Іванка Когутич

Медіацентру УжНУ

 

29 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів