Археологічна сенсація: в Ужгороді можна побачити відбиток риби віком 7 мільйонів років

Археологічна сенсація: в Ужгороді можна побачити відбиток риби віком 7 мільйонів років
Унікальний відбиток риби віком 7 мільйонів років зберігається у фондах Закарпатського обласного музею. Експонат виявили в 1984 році працівники Радванського кар’єру.

 

Це унікальна знахідка, адже це відбиток живого організму на вулканічній породі. Дуже добре, що вони зрозуміли унікальність знахідки і одразу зателефонували до Закарпатського обласного краєзнавчого музею. Звичайно, завідувач відділу природи Пилип Сідлецький миттю зреагував на цей дзвінок. Він одразу виїхав до місця знахідки і того ж року рибу було закуплено для фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею.

Який це саме вид риби — встановити досі не вдалося, адже частина експоната пошкоджена. Наразі музей шукає фахівця, котрий зголоситься дослідити знахідку. Поки що до уваги відвідувачів представлений інший відбиток — віком 33 мільйони років. Його знайшли в 1969 році в селі Верховина Бистра на Великоберезнянщині.

Риба називається «Тунець одинокий». Вона є унікальною, адже на її основі цієї знахідки був описаний новий вид викопних тунців. Дуже добре збережена. Чітко видно скелет і плавники риби.

Всі охочі можуть оглянути відбиток риби на виставці «Експозиція природи Закарпаття». Також для мобільних додатків розроблений QR-код з інформацією про цей вид групи водних хребетних тварин.

Руслана ДЖАХМАН

завідувач сектору природи відділу історії та краєзнавства обласного музею ім. Т. Легоцького

 

30 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів