Закарпатські діти вперше пробують палити у віці 10-11 років

Закарпатські діти вперше пробують палити у віці 10-11 років
Тридцять відсотків опитаних учнів 9-10 класів навчальних закладів Закарпаття вже пробували палити. Такі дані дослідження оприлюднили в Ужгороді.

 

Валентина ШЕВЧУК, завідувач Центру практичної психології, соціальної роботи та корекційної освіти

Дослідження проводилося за анкетою «Молодь і протиправна поведінка», у раках якої відстежувалося ставлення старшокласників до проблем насильства, вживання алкоголю і тютюнопаління. Відповідно до результатів щоденно курять 3% хлопців і 1% дівчат із опитаних респондентів і 1-2 рази в тиждень палять 4% хлопців і 1% дівчат.

Фахівці розповідають: вперше пробують палити у віці 10-11 років, а це — молодший підлітковий вік. Основні причини: емоційна нестійкість, потяг до експериментування, бажання ризику, прагнення відчувати себе дорослим. Напередодні Всесвітнього дня без тютюну психологи вкотре наголошують на цій проблемі, адже саме в шкільні роки паління може перерости у повноцінну звичку, якої буде важко позбавитися в дорослому віці.

Святослава ПОПОВИЧ, лікар-психолог Закарпатського обласного наркологічного диспансеру

Ми можемо приводити статистику лише по наших пацієнтам, які лікуються з приводу нарко- і алкозалежності. Серед них — до 70% курців. Більшість із них намагаються кинути пити і вживати наркотичні речовини а також курити. Статистика свідчить, що лише 7% здатні самі кинути палити.

Батькам та педагогам радять не тільки забороняти дітям палити (адже це нерідко викликає супротив), а проводити просвітницьку діяльність: передусім пояснити, що будь-які проблеми на шляху дорослішання можна вирішити завдяки аналізу та прийняттю правильних рішень. Також — показати переваги здорового способу життя.

Джерело: УжІнформ

 

30 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів