Щоденний чіткий план дій — запорука вашого щасливого сьогодення і майбуття

Щоденний чіткий план дій — запорука вашого щасливого сьогодення і майбуття
Деякі люди так багато встигають! А, окрім того, ще й мають час на відпочинок, сон, друзів... Виявляється, у них є секрет і називається він «розпорядок дня». Поговоримо, як покращити свою результативність в домашніх умовах.

 

Мене завжди дивувало, як деякі люди так багато встигають і мають час ще й на відпочинок, сон, друзів. Виявляється, у них є секрет і називається він «розпорядок дня». Поговоримо, як покращити свою результативність в домашніх умовах.
 
Чому варто хоча б спробувати

Загалом, розпорядок дня – це чіткий план дій, що охоплює всі сфери діяльності. На перший погляд, це може видатися нудним, але в такого способу життя є реальні переваги.

По-перше, ти встигаєш набагато більше. Я свідомо не кажу «все», бо це просто неможливо. Коли ти втягуєшся в систему, то думаєш: «О, я ще хотів б вивчати нейробіологію, іспанську, східні танці… Я ж тепер такий організований». Втім, встигнути все банально не вдасться.

По-друге, ти задоволений собою. А тривале почуття задоволення викликає щастя та емоційний підйом. Можеш називати як хочеш, але, повір, стан дійсно класний.

І наостанок, ти значно менше втомлюєшся, більше відпочиваєш та працюєш набагато продуктивніше. Так зростає стресостійкість, здатність критично оцінювати ситуацію й власні можливості.

Усі ці аспекти дуже тісно пов’язані й один «тягне» за собою інший. Це ніби каркас, який підтримує життєві сили та допомагає лишатися енергійним протягом тижнів. Досягнути цього можна приблизно за 7 днів ведення щоденника.

Як почати

Одразу попереджаю: я намагатимуся давати загальні рекомендації, але все-таки спиратимуся на власний досвід. Тому якщо тобі не підходить та чи інша порада – роби по-своєму. У цьому є сенс, адже так ти створиш найбільш підходящий та гнучкий варіант.

Сон

Не секрет, що спати потрібно 7-9 годин: більше того, краще лягати й прокидатися в один і той ж час. Перед сном варто відмовитися від гаджетів та активної діяльності, натомість зайнятися чимось спокійним – до прикладу, почитати книгу чи прогулятися на свіжому повітрі.

Особисто я намагаюся припинити навчання приблизно за годину-півтори до сну. Інакше мій мозок не може заспокоїтися і продовжує продукувати думки замість того щоб відпочивати. Втім, у мене є друзі, що «вимикаються» як тільки займуть горизонтальне положення, тому потрібно прислухатися до себе. Головне пам’ятай: наші розумові здібності залежать від якості сну, тому в твоїх інтересах щоб вона була якнайкращою.

ben-white-165651

Ранкова рутина

На цю тему можна знайти сотні YouTube відео (особливо англійською мовою). Якщо коротко, ранкова рутина – це певний набір справ, які ти робиш щоранку в однаковій послідовності. Існує книга «The miracle morning», де розповідається як і чому варто починати день. Якщо ж не маєш змоги прочитати – тут можна дізнатися зміст всього за шість хвилин.

Втім, я вирішила вигадати рутину, яка підходитиме саме мені. Вона займає 25-30 хвилин, складається з зарядки (10-12 хвилин) та вивчення італійської (приблизно стільки ж часу). Ти можеш запитати: що можна вивчити за 10-15 хвилин? Я використовую додаток Duolingo і якщо займатися щоденно, це має сенс. Звісно, я не претендую на рівень B1–B2, але зможу зв’язати докупи три слова в магазині чи на вокзалі.

Така рутина особливо корисна, якщо вранці ти маєш іспит. Раніше я прокидалася й думала: «Ну все, цей день настав, як ж я складу іспит». А тепер моя перша думка про зарядку, друга – які теми з італійської я опрацьовуватиму сьогодні й про що дізналася вчора. Це дуже допомагає заспокоїтися. Надалі я б хотіла розширити свою рутину, адже розпочинати день бадьоро й корисно – неймовірно круто.

Планування справ

Тепер перейдемо до моєї улюбленої частини – планування щоденних справ. Мені зручно записувати на папері, але багато друзів та знайомих користуються додатками на кшталт Excel та Google Calendar. Одна з подруг використовує і блокнот, і телефон.

Одразу скажу, що існує багато систем ведення справ: наприклад, Bullet Journal та GTD. Можеш спробувати одну з них, якщо не знаєш з чого почати.

Моя система

Я не користуюся певною системою, а радше компіляцією кількох. Перш за все, я планую рік. Мені пощастило, адже в моєму блокноті є спеціальні сторінки, куди я занотовую все з чітко визначеним дедлайном: події, іспити, дні народження.

У план на тиждень я також записую чітко визначені події, а ще курси, зустрічі, домашні завдання (якщо відверто, їх не надто багато). Крім цього, додаю ідеї, списки речей, які не варто забувати і таке інше.

За допомогою плану на тиждень я організовую дні. На щастя, у цьому семестрі я не маю «вікон» між заняттями й вони тривають до обіду чи до вечора. Тому ще на вихідних я можу продумати й приблизно розписати робочі дні. Також я додаю окремий аркуш паперу, так званий «to do list», де записую справи, які необхідно або бажано виконати протягом поточного тижня.

робоче місце 2Я щодня визначаю, що буду робити окрім пар – мені вдається розписувати це погодинно. Справи, які не вимагають багато часу, записані в стовпчик разом із різноманітними ідеями. До прикладу, у понеділок на парі з алгебри я вирішила суботнім ранком розібрати матеріал у бібліотеці. Оскільки важко точно сказати, що я буду робити через 5 днів, це залишається ідеєю, яка потім може трансформуватися в реальну справу. Але, як мінімум, я це записала й тепер точно не забуду.

Варто зауважити, що не всім потрібна погодинна організація часу. Я користуюся нею, оскільки незнання того, що я буду робити в певний момент, вганяє в паніку. Особисто мені набагато зручніше знати точно, що й коли відбудеться.

Спочатку важко визначити, скільки часу займе та чи інша справа. Тут я маю два секрети. Перший – розпочинати заздалегідь (наскільки це можливо) і потім відштовхуватися від зробленого, другий – просто «накидати» додаткових півгодини до кожного заняття.

Помилки

1. Не залишати час на відпочинок. Ти не робот: у середньому людина має відпочивати 10 хвилин на годину, і зміна діяльності – далеко не спосіб розвіятися. Чудово якщо після годин сидіння на парах, ти одразу підеш на пробіжку. Але година вивчення мови після трьох годин вирішення задач з математики тебе не розслабить.

2. «Заганяти» себе. Бувають різні ситуації: ти погано почуваєшся, болить голова чи банально втомився. У такі моменти варто сказати «стоп» і відпочити годинку-другу. Коли відновиш сили, виконай пріоритетні справи, а інші відклади на наступний день.

3. Бути рабом свого розпорядку. Пам’ятай, не все залежить від тебе. Якщо друзі несподівано кличуть на вечірку – іди! Ти й так навчаєшся щодня, позитивні емоції тільки додають сил. Відстаєш від плану – нічого страшного. Я, до прикладу, не планую нічого після 21.00: так, коли щось не встигаєш, залишається резервний час.

Оформлення

Перший мій органайзер був звичайним зошитом в клітинку на 96 аркушів, а все оформлення відбувалося за допомогою ручок трьох кольорів та простого олівця. Тепер я трохи «розжилася», купила гарненький блокнот, кольорові олівці, маркери, стікери. Процес заповнення заспокоює і, якщо органайзер візуально подобається, шанси, що ти ним користуватимешся, значно зростають.

Корисні додатки

Щоденник можна використовувати і як засіб для самовдосконалення. Перед новим тижнем я пишу побажання й цілі, над якими варто попрацювати протягом наступних семи днів. Наприклад, якщо я відчуваю, що мені не вистачає фізичних занять, то оголошую тиждень спорту. Або тиждень креативності, коли намагаюся робити звичні речі в більш оригінальний спосіб.

Також непогано записувати окремо плани, ідеї, нотатки. Я користуюся принципом «не тримати в голові зайвої інформації», тому одразу занотовую всі думки, які здаються більш-менш актуальними. Важливо виокремити, до якої сфери твого життя відноситься та чи інша ідея.

Наприклад, можна організувати сторінки типу «Фільми до перегляду», «Книги», «Плани на літо», «Про що написати пост на Facebook». Ця методика допомагає концентруватися на важливих речах і підвищує продуктивність. До того ж, коли ми нотуємо ідеї на папері, це стає своєрідним фільтром – деякі з них не здаються такими привабливими вже наступного дня.

Трекер корисних звичок

Наостанок розповім про найбільше відкриття – трекер корисних звичок. Це дуже просто й доволі ефективно. Ти записуєш кілька звичок (у мене виходить приблизно п’ять) у стовпчик і навпроти кожної з них щодня відмічаєш, чи дотримався мети. Така схема допомагає не забувати виконувати обіцяне й слідкувати за тим, як ти даєш раду з роботою.

Джерело: Студвей

 

31 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів