Скільки грошей потрібно буде брати з собою в Євросоюз?

Скільки грошей потрібно буде брати з собою в Євросоюз?
За десять днів— безвіз України з ЄС.

 

11 червня починає діяти безвізовий режим перетину кордону між Україною та Європейським Союзом. Цього дня українці, які мають біометричний закордонний паспорт, можуть подорожувати країнами ЄС без віз. Однак, як ми вже писали, вимоги до подорожей, все-таки залишились. Одна із них – фінансова. Громадянину України, який планує перетнути кордон до країни ЄС, потрібно бути готовим до того, що вас можуть попросити підтвердити свою спроможність оплатити перебування там і мати «докази», що гроші на зворотній квиток (якщо його ще нема) залишаться.

Отже, скільки потрібно коштів українцю, щоб мати право перетнути кордон з Євросоюзом? У різних країнах ці суми суттєво відрізняються. Крім того, деякі країни мають різні вимоги до подорожуючих: залежно від віку (для студентів – простіше), наявності чи відсутності родичів у країні, до якої їдуть,  залежно від мети поїздки та наявності документів про сплачене перебування (проживання в готелі чи підтримку приймаючої сторони), враховується і те, чи виїдете з групою туристів, чи подорожуєте самостійно тощо.

Якщо взяти до уваги тільки основні вимоги (не вдаючись до деталей вираховування суми для різних категорій туристів у кожній із країн), виходить, що найдорожчою для українців наразі є Італія: для отримання права перетину кордону вас можуть поросити довести, що ви достатньо фінансово забезпечена людина – більше 260 євро на день для однієї людини, а це – більше, ніж 7900 гривень! Для Франції трохи дешевше – 3540 гривень або 120 євро на день. Третя у списку – Хорватія із 2950 гривень на день, четверта – Бельгія 95 євро або 2800 гривень на день, п’яті – Швейцарія та Ліхтенштейн із 91 євро або 2700 гривень на кожен день перебування.

«Найдешевші» у цьому списку – Польща, Латвія та Угорщина (700, 400 і близько 100 гривень на день відповідно). Близько до них – Фінляндія (885 гривень на день), Нідерланди та Ісландія (обидві країни – трохи більше 1000 гривень на день).

Вирушаючи у подорож, зважте свої фінансові можливості, щоб не розчаруватись на кордоні і не забувайте: безвізовий режим надає право короткострокових поїздок у країни  ЄС та інші, які належать до Шенгенської зони (до 90 днів протягом 180-ти, не стосуєтья Великої Британії та Ірландії) за наявності біометричного паспорту. Безвіз не дозволяє постійного проживання, навчання чи працевлаштування і не скасовує перевірок на кордоні. Увас можуть попросити підтвердити мету поїздки і «гарантію» повернення назад – бронювання у готелі, зворотній квиток, перевірка фінансової спроможності.

Порушення правил терміну  перебування на території Євросоюзу загрожує чималеньким штрафом з видворенням з країни або із забороною на в’їзд в ЄС на певний період.  Масові порушення можуть мати недобрі наслідки для країни – поглиблену перевірку усіх її громадян на кордоні з ЄС або й призупинення безвізового режиму. Тому пробувати порушувати правила – не варто.

Анна Семенюк, Ужгородський прес-клуб

Інфографіка: Ярина Денисюк, Ужгородський прес-клуб

Матеріал підготовано в рамках проекту «Просування реформ в регіони» Програма Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства в Україні».

 

01 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів