Директор ТОВ «Закарпатгаз Збут» Вікторія Томинець про платіжки нового зразка

Директор ТОВ «Закарпатгаз Збут» Вікторія Томинець про платіжки нового зразка
А також про порядок формування вартості газу як товару, введений з 1 квітня ц.р..

 

1 червня в Ужгородському прес-клубі відбулася  прес-конференція директора ТОВ «Закарпатгаз Збут» Вікторії Томинець з приводу презентації рахунків за послуги з газопостачання нового зразка, ціни на паливо, яка діє з 1 квітня цього року, енергетичних одиниць у платіжках. 

Йшлося також про питання формування ринку природного газу для потреб побутових споживачів в Україні та нововведень щодо питань державної допомоги – надання субсидії.

Відповідно до рішення уряду з 1 квітня 2017 року змінено порядок формування вартості газу як товару, у зв’язку з чим змінилася і його кінцева ціна. З урахуванням транспортних витрат та податків вона становить 6,9579 грн. за 1 куб. м газу.

На сьогодні вартість природного газу для побутових споживачів, релігійних організацій та теплопостачальних підприємств регулює держава. У сфері забезпечення ресурсу для поставок газу цим категоріям споживачів монополістом є НАК «Нафтогаз України». Саме ця компанія повинна забезпечити продаж газу для потреб населення його постачальникам, і отримує 70% від ціни природного газу.

Окрім вартості газу, ще 17% в структурі ціни становить податок на додану вартість. Торгова націнка для компаній, які постачають газ побутовим споживачам, обмежена 2,5% від оптової ціни газу для цієї категорії споживачів. У Закарпатській області спеціальний обов’язок постачати газ населенню покладений урядом на ТОВ «Закарпатгаз Збут».

«Спеціальний обов’язок означає, що наша компанія не має права відмовити побутовим споживачам у постачанні газу. При цьому, максимальна торгова націнка на продаж газу для населення обмежена урядовою постановою на рівні 2,5%, - розповідає директор ТОВ «Закарпатгаз Збут» Вікторія Томинець.- На ринку України на сьогодні є понад 40 постачальників газу, однак жоден з них, окрім постачальників із спеціальними обов’язками не зацікавився продажем енергоресурсу для населення, яке є найменш платоспроможною категорією споживачів. Такі компанії займаються постачанням палива для комунально-побутових, промислових та бюджетних споживачів».

Постачання природного газу понад 270 тис. побутових споживачів пов'язане з організацією складних бізнес-процесів. Адже постачальник ризикує отримати нарахування йому штрафних санкцій у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за несвоєчасні розрахунки споживачів. Окрім того, він повинен здійснювати договірну і претензійну роботу, організувати та забезпечити роботу контакт-центру компанії та прийом клієнтів, обробку даних споживачів з пільгами і субсидіями, друк і доставку рахунків, співпрацю з банками пов’язану з прийомом платежів від населення, розвивати клієнтський сервіс та сучасні сервіси для клієнтів компанії.

Щодо рахунків нового зразка, які отримали закарпатці у травні, варто зазначити, що відтепер кожен споживач може побачити у платіжці не тільки кількість використаного газу у кубометрах, а і його обсяг у одиницях енергії.

Наразі дані про обсяг спожитого газу в трьох енергетичних одиницях матимуть для споживачів лише інформаційний характер, а оплата за послуги із газопостачання буде здійснюватися у звичний спосіб – за кубометри. Однак, рішення держрегулятора відображати інформацію про кількість енергії, яку виділяє газ, стане першим кроком до переходу на розрахунок за газ, враховуючи якість ресурсу та його енергетичну цінність. Окрім того, на думку держрегулятора, застосування енергетичних одиниць дасть змогу споживачам порівняти ефективність від використання газу поряд з іншими енергоресурсами

Джерело: Ужгородський прес-клуб.

 

01 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів