Заступник Лілії Гриневич – студентам УжНУ: "Повірте, за кордоном для вас не буде таких можливостей, як є в Україні"

Заступник Лілії Гриневич – студентам УжНУ: "Повірте, за кордоном для вас не буде таких можливостей, як є в Україні"
Вчора, 2 червня, Ужгородський національний університет із робочим візитом відвідала делегація Міністерства освіти та науки України на чолі з заступником міністра Романом Гребою.

 

До складу делегації ввійшли також директор Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова, начальник Управління з питань державного майна та підприємств Олена Костенко, керівник департаменту фізичного виховання та спорту Вадим Стеценко.

Представники Міністерства відвідали навчальні корпуси, лабораторні приміщення, де проходять заняття студентів, оглянули об’єкти спортивної інфраструктури УжНУ. А також поспілкувалися з керівниками структурних підрозділів університету і представниками студентського активу.

На зустрічі з деканами було обговорено низку тем, зокрема, щодо механізмів урегулювання проблемних питань в частині залучення іноземних студентів, управління майном, популяризації студентського спорту, оновлення ЄДЕБО в розрізі регіонів тощо.

А от зустріч із студентами розпочалася з несподіваного зізнання заступника міністра: як з’ясувалося, Роман Греба – наш земляк, уродженець Іршави.

«Ужгородський національний університет міг бути моєю альма-матір’ю. Але так сталося, що я поїхав вчитися у Харків. Хоча мушу вам сказати, що кращого міста, ніж Ужгород, не знайти, – такими приємними словами розпочав зустріч зі студентами Роман Греба. – Ми живемо у дуже непростий час. Однак це також і час змін та надзвичайних можливостей. Саме зараз працюють соціальні ліфти, коли ви можете обійняти будь-які посади, досягти великого успіху у будь-якій справі. Тому ставте перед собою цілі, ідіть уперед і досягайте своєї мети».

 

Заступник міністра закликав молодь активно долучатися до програм міжнародної співпраці у сфері освіти, вивчати іноземні мови, їхати за кордон на короткотермінові програми, але потім обов’язково повертатися додому.

«Там, звичайно, добре, але, повірте, за кордоном для вас не буде таких можливостей, як є в Україні» – наголосив Роман Греба.

Під час спілкування зі студентами він розповів про стипендіальну реформу, рейтингове оцінювання та організацію навчання. Крім того, було обговорено питання особистого розвитку студентів, навчання іноземців в Україні тощо.

Перше питання, яке, прогнозовано, прозвучало на адресу заступника міністра – стипендії. Останнім часом поширюється інформація про те, що скоро буде змінена система їх нарахування, тож студентів УжНУ цікавило, яких новацій варто очікувати.

Роман Греба пояснив, що хвилюватися не варто, зміни справді заплановані, але вони не глобальні, косметичні: «Робоча група, яка зараз працює над проектом рішення, враховує зауваження, які надійшли до Міністерства. Однак хочу всіх запевнити, що обсяг стипендій не буде зменшено» – уточнив заступник міністра.

Цікавилися студенти і тим, чи можна розцінювати введення ЗНО для студентів, які вступають у магістратуру за спеціальністю «Право», як фільтрацію ринку юристів? Заступник міністра освіти повідомив, що розробляється концепція юридичної освіти і, справді, юристи першими потрапили в перелік тих, для кого при вступі в магістратуру вводиться ЗНО.

«Я багато в чому не згоден із представленою концепцією розвитку юридичної освіти. Але рішення приймається колегіально, на підставі консенсусу. І воно саме таке. Річ у тому, що довіра до судів, прокуратури, СБУ в суспільстві сьогодні дуже низька, тому конче необхідно провести реформу правової системи. Вам нема чого хвилюватися, я впевнений, що юристи Ужгородського національного університету успішно пройдуть це зовнішнє незалежне оцінювання. Можливо, що це ЗНО, навпаки, дасть додаткові стимули для вашого розвитку. А стосовно введення такого ж оцінювання при вступі в магістратуру по інших спеціальностях – це питання поки що не розглядається», – уточнив Роман Греба.

Також молодь цікавилася питаннями тестування іноземних студентів, перспектив підвищення стипендій студентам медичного і стоматологічного факультетів, проблемами роботи студентських асоціацій, можливостями фінансування клінічних ординаторів та інтернів тощо.

А на завершення зустрічі заступник міністра підбадьорливо звернувся до студентського активу УжНУ такими словами: «Мрійте, ставте перед собою цілі, розвивайтеся, працюйте над собою. І тоді все у вас вийде!»

Джерело: Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

03 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів