Коли закарпатські офіцери запасу отримають перші повістки?

Коли закарпатські офіцери запасу отримають перші повістки?
Чим займуться "піджаки" в армії і чи відправлять їх до зони АТО.

 

Міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про призов на службу до Збройних сил України офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри цивільних вузів, так званих "піджаків".

Чим в армії займуться "піджаки" і чи відправлять їх до зони АТО, розбирався "Апостроф".

Кого призовуть

Ідея висмикнути "піджаків" із зони комфорту і призвати їх на військову службу виникла в Генштабі ще на початку року. Мотивували таке рішення тим, що в армії катастрофічна нестача офіцерів, а де ж їх ще знайти, як не в тилу.

Першу хвилю призову молодших лейтенантів (саме це офіцерське звання отримують випускники військових кафедр) обіцяли ще в лютому, але в першому кварталі 2017 року "піджаків" ніхто не чіпав. Але після офіційного наказу Полторака офіцери, які жодного дня не служили в армії, почнуть отримувати повістки, а таких, за даними Генштабу, тільки за останні 7 років накопичилося близько 90 тисяч осіб.

У юридичній службі ЗСУ відзначають, що під призов потраплять усі випускники військових кафедр віком до 43 років, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче "бакалавра". Служити "піджаки" будуть 18 місяців. На питання, чи відправлять призваних офіцерів до зони АТО, в Міноборони відповідають ствердно – відправлять. Але тільки після проходження тримісячного тренінгу в навчальних центрах ЗСУ, та й то за особистою згодою військовослужбовця та підписання контракту. Ті, хто добровільно в АТО їхати не захоче, будуть призначені на "первинні офіцерські посади у військові частини, які не беруть участі в антитерористичній операції на території Донецької і Луганської областей", пояснили в юридичній службі.

Відстрочку від призову "піджаки" зможуть отримати на загальних підставах: за станом здоров'я, за сімейними обставинами, для отримання освіти або для продовження професійної діяльності. 

Служити "піджаки" будуть 18 місяців, а ось на питання, чи відправлять призваних офіцерів в зону АТО, в Міноборони відповідають ствердно - відправлятьФото: flickr.com/photos/ministryofdefenceua 

Закрити дірки

За словами військового експерта Олега Жданова, призов "піджаків" – вимушена і крайня міра. "Це робиться для того, щоб закрити величезні діри в некомплекті офіцерів молодшого складу. Це найгірший варіант, який можна було припустити для ЗСУ, що може навіть позначитися на боєздатності та керованості військових частин і підрозділів", - пояснив "Апострофу" Жданов.

За словами експерта, офіцерські "дірки" виникли внаслідок недалекоглядності штабних генералів. "Ми розгорнули армію майже до 250 тисяч. Ми вели активні бойові дії, а потім відмовилися від мобілізації, але ніхто за три роки не подумав, що ЗСУ потрібно буде укомплектовувати в першу чергу молодшими офіцерами. Ми не розгорнули жодного профільного училища ні для артилерії, ні для танкістів, ні для піхоти і систем ППО. Коли дозволили розривати контракти з тими, хто їх підписував на особливий період, то фактично самі створили дефіцит офіцерських кадрів. Цей некомплект намагалися перекрити контрактниками. Думали, що в армію прийдуть контрактники з вищою освітою – їм можна буде присвоїти молодші офіцерські звання (є таке положення) і тим самим перекрити дефіцит. Але цього не сталося", - резюмував Жданов.

Чи варто говорити, що самі "піджаки" далеко не в захваті від нововведення Міноборони? "Втрачати півтора року і йти незрозуміло навіщо в армію, коли тут у мене вже нормальна робота і сформоване життя, я не збираюся. Тим більше, я не служив, від військової справи далекий, вчитися їй у майже 30 років бажання немає. Доведеться бігати від військкомату. Хоча я думаю, що повістку мені ніхто не принесе, адже я тільки живу в Києві, а офіційно прописаний в іншому місті, куди їм нести мені "лист щастя"?" – говорить "Апострофу" випускник військової кафедри, житель Києва Анатолій. 

Призов "піджаків" - вимушена і крайня міра, вважає військовий експертФото: flickr.com/ministryofdefenceua 

Але повістку все ж вручать, навіть тим, хто не живе за місцем прописки, адже до призову випускників військових кафедр в Генштабі підготувалися ґрунтовно. Уся справа в тому, що 18 травня Верховна Рада внесла зміни до закону "Про військовий обов'язок і військову службу", згідно з якими всі без винятку місцеві ради, керівники підприємств та навчальних закладів зобов'язані на вимогу військкоматів не тільки інформувати призовників і військовозобов'язаних про виклик до військкомату, але і забезпечувати їх прибуття. Раніше ця норма поширювалася тільки на території України, де немає військкоматів.

"Тепер з повістками за призовниками будуть бігати вже не працівники військкоматів, а роботодавці і місцеві ради. На них і повісять цю роботу, тому уникнути долі бути призваним практично ніхто не зможе", - додав Олег Жданов.

Критики ініціативи Генштабу запевняють, що у насильно призваних "піджаків" просто не буде мотивації для проходження військової служби, а значить, ніякої користі армії вони не здатні принести. Однак відомий волонтер Мирослав Гай у коментарі "Апострофу" пояснив, що надсильної мотивації від таких офіцерів ніхто не вимагає, і в армії у них буде особлива роль.

"Так, такі люди не мають бойового досвіду, але я свого часу теж не мав бойового досвіду, а зараз я – офіцер оперативного резерву, - каже Гай. – Після тримісячного навчання і перепідготовки ці люди будуть займатися тиловою роботою для того, щоб звільнити бойових офіцерів від обов'язків з тилового забезпечення. Вони зможуть займатися організацією ремонту техніки, логістикою та подібними питаннями. Зараз усю побутову і тилову роботу змушені організовувати бойові офіцери, які краще б знаходилися на передовій. Таким чином, офіцери запасу не будуть притягнуті до бойової роботи, а ось перебирати папірці й організовувати тилове життя, я думаю, ці люди зможуть сповна".

Перш ніж перші повістки знайдуть своїх адресатів, наказ міністра оборони повинен бути затверджений в Мінюсті. Як тільки це станеться, призовники отримають повістки в строк "від одного-двох днів до одного-двох тижнів", розповів "Апострофу" заступник начальника управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Юзеф Венскович.

"Просто існує певна бюрократична процедура перед тим, як військовозобов'язані отримають повістки і почнеться призов, але ці терміни дуже маленькі", - зазначив він.

 

07 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів