"Цивілізація починається з того, як ми поводимося зі сміттям" — очільник Закарпатської облради

"Цивілізація починається з того, як ми поводимося зі сміттям" — очільник Закарпатської облради
У четвер, 15 червня, в атріумі будівлі Закарпатської обласної ради відбулися міські зібрання у форматі “town hall meetings”, присвячені актуальній темі сьогодення: «Поводження з твердими побутовими відходами: розподіл фінансового навантаження».

 

Ініціатор заходу – народний депутат Верховної Ради України Іван Крулько, який в рамках проекту Модельний округ за підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом «Східна Європа», провів зібрання.

Участь у заході взяли перші особи Закарпаття - Михайло Рівіс та Геннадій Москаль, міські голови та керівники районних рад і райдержадміністрацій, досвідчені експерти,  громадські активісти та інші.

Під час відкриття заходу народний обранець Іван Крулько подякував керівництву області за сприяння в організації зібрання,  коротко інформував по суті питання та презентував саму програму.

Йшлося про те,  що в Україні нараховується 6,5 тисячі законних і близько 35 тисяч незаконних сміттєзвалищ, загальною площею 7% території.  Це як  площа цілої країни - Данії (понад 43 тисячі кв. км).

- Так-от,   Данія  1 % сміття захоронює і 99% - переробляє. Україна з точністю до навпаки. Щоб переломити цю ситуацію, потрібно створити відповідну законодавчу базу, яка б сприяла залученню  інвестицій на впровадження новітніх технологій з переробки сміття та збереження чистим довкілля, - наголосив нардеп.

 Геннадій Москаль привітав учасників зібрання та зазначив, що питання сміття є дуже актуальним для країни, і вона на сьогодні не знає, що робити ним, яке нараховує чи не мільярди тонн. Щодо Закарпаття, то 40% сміття під час паводків «пливе» в країни ЄС. Більше 20 світових компаній приходило  з пропозиціями побудови сучасних заводів, однак через недосконалу законодавчу базу ішло від нас з нічим.

Михайло Рівіс у своєму  вітальному слові  подякував нардепу за слушну ініціативу на злобу дня, наголосив, що обласна рада сьомого скликання ухвалила  важливий документ, в якому відображенні питання, - «Про Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області на період до 2020  р.»  та інші  профільні  рішення. Бо обласні обранці  свідомі того, що входити в європейську  спільноту необхідно із чистим довкіллям.

 - Цивілізація починається з того, як ми  поводимося зі сміттям. Тому підтримую голову ОДА, що  необхідно на вищому законодавчому рівні  прийняти відповідні закони та нормативні документи, які б сприяли побудові сміттєпереробних заводів і жорстко контролювали порушення екологічних норм,  навіть до кримінальних притягнень , - наголосив Михайло Рівіс та додав: - Ми повинні  йти не в полігонну систему, а в  переробну, як то зробили Угорщина, Словаччина, Чехія, Австрія, Німеччина та інші, котрі готові з нами поділитися своїм досвідом.  Бо  переробка  сміття - ще й дуже хороший  бізнес: країни отримують теплову та електроенергію. Словом, потрібно заохочувати інвестування екологічно безпечних технологій з переробки та утилізації відходів, інакше  ми опинимося в глухому куті.

Очільник облради  також підкреслив, що під час громадських слухань псевдоактивісти підбурюють простих людей і ті сприймають в штики будь-які ініціативи щодо побудови відповідних сміттєпереробних заводів на самоврядних територіях. Тому важливим є  зрушити масову свідомість людей, що чистота залежить від кожного з нас, від індивідуальної громадянської позиції кожного мешканця. І це завдання кожної людини, кожної територіальної громади, кожної громадської організації та державної установи – робити все можливе для збереження і чистоти нашого довкілля.

На завершення керівники краю побажали учасникам зібрання натхненої плідної дискусії та цікавих результативних рекомендацій з цього болючого питання.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

15 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів