Ужгородський замок уквітчався елегантною й ароматною рослиною

Ужгородський замок уквітчався елегантною й ароматною рослиною
«Лавандовий замок» - так назвав цю квіткову «акцію» в Ужгородській фортеці відомий краєзнавець та «головний турист Закарпаття» Федір Шандор.

 

На подвір’ї Закарпатського краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького розквітли клумби з лавандою, посаджені тут навесні. Власне, кілька кущів символу Провансу на території замку ростуть уже кілька років, але більш масово наразі ще екзотична для нас квітка з’явилася тут лише цьогоріч. І відтак стала не просто прикрасою, а новою атракцією, котра має всі шанси увійти до переліку квіткових «родзинок» Закарпаття. Тим паче, саме квіти сьогодні один з нових трендів Закарпаття туристичного, каже Федір Федорович:

«Експеримент удався. Лаванда гарно прижилася і от розквітла. Це найбільша лавандова локація на Закарпатті. Цією  квіткою ми підхоплюємо «флористичний тренд», який такий яскравий цього року. Адже кілька літ тому наші крокуси або шафрани не були такі знамениті, аби на них спеціально їхали туристи. А сьогодні долини у Колочаві, в дендропарку «Березинка» та на полонинах – приваблює юди гостей. Наступними ідуть відомі нарциси. Звісно, магнолії і сакури. Потім уже навіть неконтрольовано, через соцмережі прославилося макове поле поблизу Ужгорода. Зараз ми маємо «долину люпинів» на Перечинщині в Ракові і «долину півників» (ірисів) на Ужгородщині (Нижнє Солотвино) та багато цих квітів в самому місті, котрі гарно прижилися і які, насправді, важко знищити. Зрозуміло, наша липова алея, яка цвіте і пахне зараз. Також на водоймах Закарпаття чекаємо буяння жовтих водяних лілій… В Ужгороді маємо ще катальпи і софори, цвітуть саме зараз. І так – аж до осені, коли, у жовтні, розквітне збережена професором Василем Комендарем Долина Розмарії – осіннього пізньоцвіта, що росте у Великоберезнянському районі і квітнутиме восени». 

«І от нова і елегантна локація – лаванда в Ужгородському замку. Що є невипадковим, адже свого часу фортецею володіли графи Другети, які мали французько-італійське походження. І, до слова, лаванда використовується не лише в парфумерії, а й у кулінарії – не тільки як чай, а й як спеція, для маринаду м’яса, в сиропи і в тістечка, тощо. Варто зазначити: наприкінці літа як ароматичну сировину збирають не квіти, а стебла з листям лаванди, коли рослина вже відцвіте. Для Закарпаття з ця квітка дійсно ще екзотична. Утім, можемо знайти однокорінне слово – «лавор» (тазик для миття, - ред.). Он потріть лаванду в руках і змішайте з водою – цим можна митися, і лавор – від «митися»», - усміхається Шандор, додаючи, що лаванда не просто гарно пахне, а ще й здавна відома як антисептик.

Наостанок Федір Шандор, запрошуючи всіх – і закарпатців, і гостей – насолоджуватися квітковим розмаїттям нашого краю, поділився власними емоціями: його улюблена квітка – все ж тендітний шафран Гейфеля , адже він так завзято проривається крізь зиму, поборюючи холод, а от елегантна лаванда – смакує як аромат…

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3727)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3717)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3728)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3693)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3692)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3680)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3701)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3685)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3670)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3676)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3730)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3720)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3683)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3690)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3688)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3677)

«Лавандовий замок». Закарпатський краєзнавчий музей уквітчався елегантною й ароматною рослиною (ФОТО) (лаванда цвіте) (3I3G3697)

Джерело: uzhgorod.in

 

15 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів