В міській раді Ужгорода шукали вирішення одних з найголовніших проблем ромів

В міській раді Ужгорода шукали вирішення одних з найголовніших проблем ромів
У міській раді Ужгорода напередодні відбулося засідання координаційної ради з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини за участю заступника міського голови Ужгорода Ігоря Фартушка, депутатів міської ради - Юрія Мандича, Мирослава Горвата, Євгена Прозора та Володимира Химинця, керівника Закарпатського обласного благодійного фонду «Благо» Елеонори Кулчар, заступника голови громадської організації Товариства ромів Закарпаття «Рома» та заступника голови Конгресу ромів Закарпаття «Праліпе» Сергія Чічака, голови Товариства музичної культури циган Закарпаття “Лаутарі” Віллі Папа та ін.

 

Під час засідання розглянули одні з найголовніших проблем ромів - паспортизацію, легалізацію земельних ділянок та житлових будинків ромських поселень. Зазначалося, що багато ромів взагалі не мають документів про народження, документа, що посвідчує особу, а також належних документів на житло. Це ставить, у деяких випадках для цілих поколінь, ромів під загрозу безгромадянства. Також вони стають особливо вразливими, бо не мають доступу до основних послуг - соціальних виплат, працевлаштування, освіти.

Із переліком документів необхідних для реєстрації місця проживання, процедурою оформлення паспортів ознайомили присутніх спеціалісти – начальник відділу реєстрації місця проживання Ужгородської міської ради Володимир Кравчук та начальник Ужгородського міського відділу ДМС ГУ ДМС України у Закарпатській області Магдалина Баб’як.

Магдалина Баб’як зауважила, що основною причиною, яка унеможливлює оформлення паспортів громадянина України, є відсутність або втрата свідоцтва про народження, що не дає змогу ідентифікувати особу.

За словами Володимира Кравчука, з початку року відділ провів реєстрацію місця проживання близько 1000 ромських дітей. Існують проблеми і в проведенні реєстрації місця проживання, оскільки в окремих ромів помешкання в установленому порядку не внесено до реєстру житла. Володимир Володимирович наголосив, що потрібно проводити роз’яснення, інформаційно-просвітницькі заходи для ромського населення для підвищення їхньої обізнаності у цих питаннях.

Прес-служба Ужгородської міської ради

 

15 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів