Вирушаємо в похід у Карпати — який спальник обрати для ночівки?

Вирушаємо в похід у Карпати — який спальник обрати для ночівки?
Як це зробити правильно.

 

Однією з найважливіших умов вашого хорошого фізичного та емоційного стану в поході, окрім харчування, атмосфери в групі та адекватності навантаження, є повноцінний нічний відпочинок. Впевненість туриста в тому, що вночі йому буде тепло та затишно, навіть допомагає долати можливі складнощі денних переходів. Для цього потрібен правильний спальник.

З початком туристичного сезону люди постають перед вибором — який спальник обрати для подорожей.

Для початку, давайте розберемося, які бувають спальники.

Найпоширеніші види крою спальних мішків — "ковдра", "ковдра з капюшоном" і "кокон".

Спальний мішок-ковдра має прямокутну форму і застібається за допомогою блискавки. Такий спальний мішок придатний для відпочинку в похідних умовах, не пов'язаних з великими переходами і при стабільній погоді. Спальний мішок цього типу можна розстебнути і використовувати як звичайну ковдру.

Спальний мішок-кокон має форму трапеції і звужується в нижній частині, а також має каптур, що облягає голову. Блискавка зазвичай не розстібається до нижньої частини спального мішка. Спальний мішок — кокон краще пристосований для складних походів, оскільки займає менше місця і краще утримує тепло, але складніший у виготовленні.

Спальник-ковдра з капюшоном: зверху такого спальника додається підголівник, який можна зібрати навколо голови у вигляді капюшона.

Кемпінгові спальники – частіше всього спальники-ковдра, використовуються у багатоденних вилазках на природу, де не стоїть питання економії ваги. Похідні – більш теплі, частіше у формі кокона, спальники для багатоденних походів. Екстремальні – професійні, об'ємні та теплі спальники, для експедицій чи сходжень в суворі райони.

Літні призначені для застосування в теплих літніх умовах. Легкі, вагою біля кілограма та нижче. Міжсезонні (трьохсезонні) – для температур не нижче нуля градусів та вагою від 1,5 до 2 кілограм. Зимові – найбільш важкі, для комфортного сну при мінусових температурах.

Спальні мішки відрізняються різноманітністю утеплюючого матеріалу. Основні утеплювачі спальних мішків — натуральні і синтетичні матеріали.

Пуховий спальний мішок краще всього зберігає тепло, проте він добре вбирає вологу, погано сушиться і в мокрому стані починає псуватися, але має меншу вагу в порівнянні з синтетичним. Добре підходить для високогірних сходжень, арктичних експедицій і зимових походів;

Синтетичний спальний мішок гірше вбирає вологу, легше сушиться і швидше відновлює форму, займає менше місця в укладеному стані. Теплозахисні властивості різних синтетичних матеріалів відрізняються, сучасні синтетичні спальні мішки можуть зберігати тепло майже так само як і пухові.

Зимові спальники розраховані на використання при температурах до −30°С. Вони можуть бути пухові або з синтетичним наповнювачем. Вага такого типу спальників коливається в приблизних межах від 0.5 кг і більше.

Слід пам'ятати, що в людей з надлишковою вагою раніше накопиченої енергії значно більше, аніж, скажімо, у людей, котрі атлетичної статури. З цього слідує висновок, що у першому випадку спальник буде кардинально різнитися від того, який підбирають для людей з спортивною статурою. Що стосується статевої приналежності, то слід враховувати фізичний закон: жінки мерзнуть швидше, аніж чоловіки, тому для жінок потрібно обирати спальник, котрий забезпечить наявність в мішку температури на 5 градусів вище тої, яку зазвичай використовують чоловіки. Вік також має неабияке значення у виборі спальника: літній людині потрібно обирати спальник, котрий забезпечить утримання тепла. До речі, люди, котрі вже переступили 50-річний вік у випадку вибору спальника у прямому значенні "зовсім як діти": для обох категорій слід обирати спальник, беручи за орієнтир верхні позначки теплового режиму, адже для їхніх організмів цей поріг цілком нормальний.

Найголовніше, що потрібно знати та визначити для себе при виборі зимового спальника — наповнювач. Функцією наповнювача є створювати повітряний прошарок, який буде гріти і не давати цьому прошарку циркулювати і відводити тепло. Конструкція спальника власне і передбачає, що між шарами тканини знаходиться суміш повітря і наповнювача. В залежності від кількостей цих двох компонентів в "начинці" спальника варіюються показники ваги та температурного режиму. Простіше кажучи — наскільки вам буде легко нести спальник та наскільки вам буде тепло в ньому холодної зимової ночі. Наповнювачі діляться на дві категорії — штучні та природні. Сьогодні виробники використовують для спальників синтетичні наповнювачі — вони легкі, легко стискаються та відновлюють свою форму, швидко сохнуть, а також один з найкращих природних утеплювачів — гусячий та качиний пух.

ВАЖЛИВІ ДРІБНИЧКИ

Для остаточного вибору спального "друга" в похід, зверніть увагу на наявність наступних деталей в ньому:

- так звані "теплі" шви, коли деталі спальника не прошиті наскрізь між собою;

- утеплюючий комір навкруги шиї;

- посилена блискавка. Добре, коли вона ще й двостороння;

- петлі внизу спальника для його просушування;

- дихаюча, гіпоалергенна тканина внутрішнього шару.

Перший розважальний

 

18 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів