Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини
Однією з визначних пам’яток Закарпаття є Струківська церква в Ясіня, що внесена до охоронного списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Унікальна пам’ятка архітектури, збудована 1824 року, найдосконаліша в краї дерев’яна церква в гуцульському стилі. Струківська церква є хрестокупольною, тобто в її основі лежить хрест, а центральний зруб завершується шатровою восьмигранною банею з декоративною маківкою. Всередині збережені автентичні речі в гуцульському стилі. Саме такою її прийняли до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 2013 року.

Церква діє й нині. У храмі почергово відправляють служби дві громади – греко-католицька та православна. Але, на жаль, попри високий охоронний статус, інтер’єр споруди зазнає великих змін. Пластмасові ікони, блискучі свічники, пластикові написи, алюмінієвий хрест перед храмом руйнують автентичну атмосферу Гуцульщини позаминулого століття.

«Я шокований, наскільки змінений інтер’єр Струківської церкви. Всередині православна громада виробляє, що хоче. Цілковитий безлад, хаос, еклектика. Це не пам’ятка ЮНЕСКО, а якась ятка з продажу дешевого церковного начиння. Соромно перед туристами, які приходять побачити старовину, а бачать дешеві цяцьки найгіршого пошибу», – коментує побачене під час поїздки храмами Рахівщини журналіст і письменник Олександр Гаврош.

Професора-історика УжНУ Сергія Федаку теж вразив побачений контраст: «Зовні церква має вигляд храму ХІХ століття, а всередині цього духу зовсім не витримано. Замість самобутності бачимо щось намішане. Тут нема такту, церква нагадує провінційний музей, кабінет ворожки, екстрасенса, а не храм. Слід дотримуватися скромного і стриманого настрою, що буде передавати дух стародавньої церкви, а не крикливого та базарного кітчу», – зауважує доктор історичних наук.

Наукова і культурна громадськість краю закликає втрутитися в ситуацію владу і відновити внутрішній вигляд однієї з культурних пам’яток Закарпаття.

Іванка Когутич

mediacenter.uzhnu.edu.ua

 

21 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Тарас 2017-08-09 / 12:20:10

    Хоч гуцули хоч гайналі, хоч греко-католики хоч православні- попи темні як нуч і поняття не мають, що таке культура взагалі, в тому числі народна. А по друге, що прихожане там теж пришляки? То не вони ті пласмаски смичать до церкви?

  2. Гуцул 2017-06-21 / 20:15:49

    А відколи ваша культура є нашою?! Якраз ваші попи гайналі і нищат у нас культуру! Понаїжжало гайналів в Карпати як колорадів і все гуцульське ліквідують. Забирайте собі їх у нижні райони і вдавітьсьи ними! Там собі будуйте Україну і не лізьте із своїм сепарством до нас!

  3. Верховиниць 2017-06-21 / 14:41:29

    Нико небуде сокотити нашу культуру і не Московский і не Кийовський Патріархат! Як Українцям так і Московитам наша культура є ЧУЖА! Треба мати свою церкву отдільну від Росіян і Українців! Як то мают Греко-Католики Закарпаття! Мукачивського Патріархата прийде час та поставеме си!

  4. Гуцул 2017-06-21 / 11:51:15

    І це все вже не першим роком ! Поп Чопик (і не тіки він, більшість попів в Ясінському кущі чужинці, відповідно до того поводядься) не має жодного сентименту до нашої культури, він так і лишився чужинцем в наших краях! Не їхнє те все і вони того не будуть цінити, не говорячи про те, шо вони прах спрості московитські підхалуї !!! Пройдіться рештою храмів, все преведено до зубожіння і на місто того впихають бізнес проекти московитської церкви, типу всяких бляшанок блискучих і т.д.