Ужгородські журналісти відвідали греко-католицькі церкви Рахівщини

Ужгородські журналісти відвідали греко-католицькі церкви Рахівщини
19-20 червня закарпатські журналісти разом із владикою Міланом побували у Рахівському деканаті Мукачівської греко-католицької єпархії, який нараховує 14 парафій. (Окрім того, в районі ще є і Великобичківський деканат, який має стільки ж громад). За два дні журналісти побачили чотирнадцять храмів Гуцульщини.

 

Такі ознайомлювальні поїздки Мукачівська греко-католицька єпархія організовує вже п'ятнадцять років. Журналісти відвідали церкви Мукачівщини, Перечинщини, Великоберезнянщини, Свалявщини, Міжгірщини. Навіть побували у двох закордонних подорожах – у Словаччині та в Польщі.

На Гуцульщину збиралися давно, але через війну і кризу мандрівка весь час відкладалася.  Рахівщина вразила дерев’яними церквами – і не тільки давніми. (Струківська в Ясінях  чи церква Успіня Богородиці 1650 року в Діловому). Тут і нині будуються чудові храми з дерева, зберігаючи традиції гуцульського стилю. Такими храмами журналісти милувалися в Лазещині майже на кордоні з Івано-Франківщиною та в Лугах.

Вразило журналістів і сучасне оформлення храмів. Багато простору, світла, європейський мінімалізм створює особливо привабливу атмосферу, в якій споконвічні традиції перегукуються із світоглядом людини ХХІ століття. Чудові сучасні церкви в Богдані, Видричці, Квасах, Ясінях, Рахові (храм святого Юрія).

Незабутніми були відвідини парафіяльного музею єпископа Івана Маргітича, який жив і працював у Рахові. Унікальні експонати зібрані його учнем, рахівським священиком Василем Носою, відтворюють страдницьке життя владики Івана. До речі, це один із кількох церковних музеїв в області.

Ясна річ, побачили журналісти і проблеми. Так, вони були шоковані, як спотворюється внутрішній інтер’єр Струківської церкви в Ясінях, яку взяло під свій патронат ЮНЕСКО. У церкву, яка би мала зберігати абсолютну автентичність, позношувано блискучого і дешевого церковного начиння з  бляхи, пластмас, пластику, алюмінію. Православна громада ніяк не реагує на зауваження, ганьблячи Закарпаття перед цивілізованим світом.

Болючою є і проблема дерев’яної церкви в Лазещині. Православна парафія ось уже 15 років будує великий кам’яний храм. За домовленістю стара церква після закінчення будівництва має перейти греко-католикам, які моляться весь цей час на хаті у священика. На руках у громади всі документи на церкву, виграні суди, а 15 років до свого храму вони не можуть вступити.

Декан рахівського деканату отець Володимир Продавець відзначив корисність такої поїздки. Адже Рахівщина знаходиться за двісті кілометрів від обласного центру. Тому журналісти сюди добираються вкрай рідко. Тому важливо приділяти увагу  закарпатським ЗМІ і цьому найколоритнішому регіону краю.

uzhgorod.net.ua

Читайте також: Закарпатську дерев’яну церкву, що охороняється ЮНЕСКО, нищать зсередини

 

21 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів