Два національні табори в одному селі на Закарпатті

Два національні табори в одному селі на Закарпатті
В одному живуть волохи, в іншому — роми, а поруч з ними — подвір’я закарпатських українців.

 

У селі Порошково Перечинського району Закарпаття проживає близько 2 тисяч волохів. Це найбільше поселення етнічної меншини в Україні. Загалом їх нараховують 6 тис осіб. Мешкають в одинадцятьох селах Перечинського, Свалявського, Ужгородського та Мукачівського районів Закарпатської області. Місцеве населення часто називає волохів ромами, вони ж себе - румунами.

"Удома говорю румунською і вважаю себе румуном, - говорить староста порошинських волохів Василь Горват. - Коли питав у батька: "А вудкі ми?", він відповідав, що його батько і дід тут народилися. Тільки це знаю".

Конфесійно позиціонують себе як православних, втім воцерковленість низька — святкують лише Різдво і Великдень. У селах, де є лише греко-католицький храм, до храму не ходять. Істотня частина волохів останніми десятиліттями стала протестантами. За способом життя волохи подібні до закарпатських ромів: мешкають, переважно, у халупах, табором. Майже не ведуть присадибного господарства, рідко здобувають повну середню освіту, всі як один стають на силовий захист членів місцевої волоської громади, якщо ті вступили в конфлікт. У шлюб вступають в неповнолітньому віці, майже завжди в межах своєї етнічної групи (але інколи і з ромами), зазвичай не реєструючи його.

Табір волохів у Порошково розташований по сусідству з подвір'ями українців, за кілометр від центру села. Поруч є табір ромів. Що п'ять хвилин по бруківці торохтить дерев'яний віз, запряжений парою коней. Їх тримає більшість волоських родин. На табір приходиться 200 коней.

"З українцями не маємо проблем. Всьо добре. Хіба що бувають проблеми з травою. Коли наші її косять у неположеному місці, щоб давати коням. У міліцію на наших скаржаться може раз на місяць, - додає староста. - А так меншина, як меншина. Працюємо, ходимо у Тернопіль, у Львовську область, Кійов, даже у Москву. 60-70 процентів дітей відвідують школу".

Порошково має найбільшу школу в районі. До неї ходить 900 дітей. Половина - діти з волоського та ромського таборів. Кількість першокласників постійно збільшується через високу народжуваність.

В Порошково волохи займаються вирубкою лісу на продаж, в інших місцях займаються човниковою торгівлею і сезонним заробітчанством в інші регіони. Працюють фактично з малку.

"Їхній менталітет ламається. Стали ходити до школи, - говорить сільський голова Юрій Касинець. - З іншого боку, раніше більше намагалися заробити працею - орали, наймалися валити ліс. А зараз живуть на виплати на дітей. З'явилося більше часу".

Джерело: Gazeta.ua

 

22 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів