Місто контрастів: як Ужгород перевтілився на Індію

Місто контрастів: як Ужгород перевтілився на Індію
21 червня відзначають Міжнародний день йоги. Таке рішення Генеральна Асамблея ООН схвалила 11 грудня 2014 року, маючи на меті поширити інформацію про вплив практики йоги на здоров’я населення Землі.

 

Саме тому в цей час у різних куточках світу відбуваються всілякі заходи, котрі збирають сотні й тисячі людей разом і дають їм можливість долучитися до мистецтва йоги. «Йога – безцінний дар давньої індійської традиції. Вона втілює в собі єдність розуму і тіла, думки і дії, стриманості і виконання; сприяє гармонії між людиною і природою, а також цілісному підходу до здоров’я і добробуту», – казав прем’єр-міністр Індії Шрі Нарендра Моді, коли світова спільнота тільки вирішувала питання запровадження Міжнародного дня йоги.

Ужгород не міг оминути такого дня, тому в неділю, 18 червня, для всіх охочих організація «Мистецтво життя» за сприяння уряду Індії організувала безкоштовне заняття, що відбулося в парку позаду будівлі Закарпатської ОДА. Містяни мали змогу розпочати свій ранок не з кави, а з практикування асанів, дихальних вправ і медитації. Заняття мало назву «Перший крок», і провела його Інна Гойс – учитель організації «Мистецтво життя».

Мадлен Остіян, директор української організації «Мистецтво життя» (або «Art of Living»), розповідає, що такі заходи влаштовують не часто – приблизно раз у році. Їхня мета – популяризація здорового способу життя та йоги як засобу для зняття стресу, поліпшення свого фізичного та духовного стану.

На заняття запросили усіх – ні вік, ні фізичний стан людини не мав значення. «Йога – це не скручування якихось вузлів чи спання на голках, це просто здоровий спосіб життя, і вона доступна всім», – переконана Мадлен.

Не оминули нагоди відзначити Міжнародний день йоги разом з усім містом і студенти та викладачі УжНУ. Прийшло чимало наших спудеїв з Індії, були й представники спеціалізації «Реклама та PR», що вже два роки відкрита на філологічному факультеті Ужгородського університету.

Доцент кафедри журналістики Леся Поліха цікавиться мистецтвом йоги вже понад 10 років, тож радо долучилася до заходу. Вона відзначила, що, можливо, йога підходить не всім, але її варто спробувати. Особливо тим, чия професія пов’язана з комунікацією. «Йога – це передусім можливість знайти шлях до себе», – каже Леся Ярославівна і переконує: ті, хто зумів це зробити, потім легше налагоджують контакт, комунікують і з довколишніми.

Прийшовши на загальноміське заняття в неділю, вона, попри те, що вже тривалий час займається йогою, знайшла і для себе щось нове. Зокрема, деяких вправ на медитацію досі не знала.

Варто відзначити, що Леся Ярославівна торік і сама ініціювала заняття з йоги для студентів. Для цього обрала, певне, найважчий період – сесійний. Адже саме тоді молодь найбільше потребує відпочинку від навчання і стресів, пов’язаних із ним. А розслабившись і зібравшись, ужнівці з новими силами можуть приступати до складання іспитів.

Тож, якщо ви зацікавилися цим мистецтвом і маєте бажання спробувати, не чекайте наступного року, коли місто знову долучиться до міжнародних святкувань. В Ужгороді є чимало тренерів із різних видів йоги – варто тільки виявити інтерес і пошукати. А, як відомо, хто шукає – той завжди знайде.

Катерина Хижняк

Фото Лесі Поліхи та Катерини Поліхи

mediacenter.uzhnu.edu.ua

 

22 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів