"Кава без краваток": з ужгородцями зустрівся Олександр Білак

"Кава без краваток": з ужгородцями зустрівся Олександр Білак
Про наповненість груп і забезпечення у дитсадках, якість викладання у школах, спеціалізацію закладів, доступність міста для людей із особливими потребами та багато іншого запитували сьогодні ужгородці на «Каві без краваток», яка щоранку о 10 годині розпочинає новий день «Майстерні міста» в Ужгороді, заступника міського голови Олександра Білака.

 

Так, мама, котра прийшла з двома маленькими дітками, нарікала, що в ясельній і середній групах, які відвідує її малеча, переповненість, тому вихователям важко приділити максимум уваги кожній дитині. Розповіла і про те, що в садочку потребує ремонту покрівля, а ще – батькам доводиться вкладати кошти в закупівлю миючих засобів, постільних речей тощо.

Олександр Павлович нагадав, що свого часу чимало дитсадків перепрофілювали в НВК, тому місць для дошкільнят стало менше, зараз міська влада намагається проводити протилежний процес. Також додав, що в проектах нових освітянських законів ідеться про те, що дошкільна освіта буде лише для дітей із 3-річного віку, тому ясельних груп скоро не буде, що теж дозволить збільшити кількість місць у садочках для трошки старших діток. 

Ще одна проблема ужгородських і ДНЗ, і шкіл – відсутність належного рівня освітньої інфраструктури з хорошим рівнем навчання у прилеглих до міста Минаї, Сторожницці, Оноківцях тощо, тому батьки, особливо якщо працюють у місті, возять дітей в ужгородські школи і садки.

Нагадав Олександр Білак і про прийняте ще в минулому році розпорядження міського голови Богдана Андріїва, яке заборонило керівникам навчальних закладів примусово збирати кошти батьків на миючі засоби, канцтовари, матеріали для дитячої творчості тощо. Кошти для необхідного мінімуму забезпечення виділяються з міського бюджету і вже від керівника закладу залежить, які заявки подаються в управління освіти. Адже саме директори, завідуючі найкраще знають, скільки саме і яких засобів потрібно для роботи. Тому, запевнив заступник міського голови, вже з понеділка проведуть вибірковий моніторинг, чи всі подали заявки, чи відповідають вони реаліям, у тому числі вивчать питання з харчуванням, забезпеченням усім необхідним для перебування дітей. Також порадив батькам цікавитися, які закупівлі проводяться для закладів – усе це тепер можна побачити через електронну систему ProZorro, тоді питання вимагання коштів із батьків «на штори» просто не виникатиме.

Піднімали ужгородці на зустрічі і питання транспортного сполучення. Скажімо, не до всіх шкіл зручно дістатися без пересадок із будь-якого кінця міста, так само немає прямого автобусного маршруту, скажімо, з площі Ш.Петефі до міських поліклініки та лікарень.

Чимало було питань і про стан доріг, ремонти в будинках. Мешканці однієї з будівель на площі Петефі скаржилися, що коли захотіли створити ОСББ, дізналися, що підвальні приміщення вже з 2012 року приватизовані і кілька разів перепродані без їхнього відома і згоди. Олександр Білак зазначив, що питання має вирішуватися лише в судовому порядку, міська влада може тільки долучити до процесу фахівців управління правового забезпечення та не приймати рішення про дозвіл на зміну цільового призначення приміщення чи не погоджувати документи на реконструкцію, якщо нові власники звернуться з таких приводів до мерії.

Згадали в розмові і вчорашню зливу, коли зливоприймачі на вулицях не справлялися з раптово значною кількості води. Олександр Павлович зазначив, багато де просто немає зливоприймачів і тому при капітальних ремонтах доріг міська влада поставила вимогу ще при проектуванні починати з оновлення існуючої стічної мережі або прокладання нової. Це суттєво здорожує роботи, але іншого виходу немає.

У ході дискусії прозвучала думка, що у зв’язку зі зміною клімату, можливо, варто вивчити питання і змінити підходи до мереж, з огляду на те, що дощів сумарно за рік випадає, імовірно, й менше, ніж раніше, але частіше проходять раптові інтенсивні зливи. Олександр Білак зауважив, що це доцільно подавати на ґрантовий проект у співпраці зі Словаччиною та Угорщиною, адже наші річки далі течуть їхньою територією.

Ішлося за «Кавою без краваток» і про необхідність продовжити роботу зі зрізання гілок, а то й дерев, які заважають проходу тротуарами або перекривають видимість для водіїв на перехрестях.

Запитували також про вулицю Грибоєдова, яка веде до міських поліклініки та клінічної лікарні, продовження ремонтів у цих закладах. Олександр Павлович розповів, що на вулиці Грибоєдова незабаром почнеться капітальний ремонт, заплановано укріплення будівлі міської поліклініки, ремонт кабінетів, але насамперед там зроблять ґрунтове водовідведення. При ремонті також особлива увага буде приділена облаштуванню всіх елементів для доступності будівлі для людей із особливими потребами. Так само будуть продовжувати ремонти у міській лікарні – на черзі фізіотерапевтичне і кардіологічне відділення, а в дитячій лікарні візьмуться за ремонт другого поверху, у відділенні для найменших діток.

Уже завтра, в останній день фестивалю «Майстерня міста», на «Каві без краваток» з ужгородцями зустрінеться начальник управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради Андрій Борисович Біксей.

Прес-служба Ужгородської міськради

 

24 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів