Нову страшилку придумали для "пересічників"!

Нову страшилку придумали для "пересічників"!
Список депутатів, які бажають долучитися до вирішення проблеми авто на іноземній реєстрації, зростає як на дріжджах.

 

Нещодавно у Верховній Раді з'явився черговий законопроект на цю тему. Документ під номером 6626 подали Антон Геращенко, Ірина Єфремова і Людмила Денисова.

Нагадаємо: на даний момент в парламенті вже припадає пилом декілька законопроектів про авто- «іноземців». Це, зокрема, проект нардепів Юрія Дерев'янка та Володимира Парасюка. Там прописані можливі схеми легалізації машин з іноземними номерами на території України.

Колісна база

На відміну від них, законопроект Геращенко теми узаконення авто не зачіпає. У ньому пропонується посилити контроль за машинами з іноземними номерами з боку Нацполіціі.

«Проектом закону передбачається розширення повноважень поліції в сфері дорожнього патрулювання, тимчасового затримання та обліку транспорту», ??пояснили в Autoconsulting.

Зокрема, в разі прийняття законопроекту Нацполіціі доручать створення спеціальної бази даних, в якій буде зібрана інформація на всі авто з іноземною реєстрацією. Для наповнення такої бази поліцейські зможуть використовувати як власні дані, так і інформацію, отриману від податківців.

Облік машин з іноземними номерами зараз більш ніж актуальне. Адже експерти вже не раз відзначали, що знайти таке авто і залучити його власника до відповідальності, скажімо, в разі ДТП, вельми проблематично. Подібна безкарність дозволяє водіям - «невидимок» поводитися на дорогах вкрай нахабно і в підсумку вони часто провокують важкі аварії.

Як приклад можна навести недавнє резонансна ДТП в Києві за участю BMW на іноземних номерах, в якому постраждали двоє поліцейських і випадковий перехожий. Водія машини-«примари» так і не знайшли.

Якби у поліції була база даних всіх авто з іноземними номерами, подібних складнощів б не було, запевняють експерти.

«У поліції все-таки мають намір вести облік автомобілів на іноземній реєстрації, але без їх перереєстрації на українські номерні знаки, як це було на початку 2000-х», - констатують в Autoconsulting.

Нагадаємо: тоді авто з іноземними номерами, перетинаючи кордон України в режимі тимчасового ввезення, які мали пройти перереєстрацію і отримати українські номери. А після завершення терміну перебування, українські номерні знаки здавалися назад в МРЕВ.

«Якою буде нова процедура обліку авто в поліції - поки не зрозуміло. Але раз в тексті закону з'явилася згадка про інформацію, отриману від Державної фіскальної служби, то є ймовірність, що облік буде автоматично вестися при в'їзді на територію України», зазначають в Autoconsulting.

Де знайти крайнього

Глава Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко розповів UBR.ua, що запропонований депутатами законопроект, власне, містить не так багато новацій. Багато прописані в ньому пункти вже і так формально діють в нашій країні.

«Наприклад, згідно з постановою Кабміну №1388 все авто на тимчасовій реєстрації повинні протягом 10 днів зареєструватися в сервісних центрах МВС і отримати номери українського зразка. А в статті 121 Адмінкодексу прямо вказано, що експлуатація незареєстрованого транспортного засобу в Україні є незаконною. За це порушення водієві загрожує штраф, а, якщо зловлять повторно - конфіскація авто. Але ці норми на практиці не виконуються», - констатує Назаренко.

На його думку, новий законопроект міг би виявитися для ринку досить корисним, але, знову-таки, якби з'явилися гарантії його виконання.

Ідею легалізації авто з іноземними номерами, про яку не втомлюються говорити в експертному співтоваристві, Назаренко вважає складно здійсненним.

Особливо з урахуванням пропозицій, які містяться в уже поданих до ВР законопроекти (розмитнення «в розстрочку»).

«Такі авто оформлені на литовські фірми, і за документами не є власністю наших громадян. Як Україна може легалізувати чуже майно», - дивується експерт.

Щоб пройти процедуру отримання прав власності, українським водіям доведеться оформити договір купівлі-продажу на «батьківщині» авто, а це може виявитися проблематичним, адже тоді фірмі-продавцеві потрібно буде заплатити податки.

«Ви уявляєте які рахунки виставлять фірмі, на якій« висить »по 10 тис. Авто. Та й навіщо їй платити, Свою вигоду - 1,4 тис. Євро з покупця за постановку на облік - вона вже давно отримала», говорить Назаренко.

Зараз влада обговорює ще один можливий варіант легалізації авто на іноземних номерах: дозволити оформляти їх на себе тим, у кого на руках документи на машину (техпаспорт).

«Але в такому випадку будуть спроби оформити на себе викрадені авто з тієї ж Прибалтики», не виключає Назаренко.

За інформацією Autoconsulting, новий законопроект, що стосується узаконення авто- «іноземців», зараз розробляється Кабміном спільно з народними депутатами. Що в підсумку в ньому буде написано - поки невідомо.

Тим часом безкарність сприяє ажіотажного попиту на машини і іноземними номерами Число «литовців» і «поляків», які колесять по дорогах України з кожним днем зростає, і ситуація буде лише посилюватися, впевнені експерти.

Джерело: ЧП

 

30 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів