Профспілки Закарпаття проти судового свавілля

Профспілки Закарпаття проти судового свавілля
У Закарпатській обласній раді профспілок відбулася прес-конференція голови облпрофради Володимира Фленька для журналістів всеукраїнських та місцевих засобів масової інформації. Її «гарячою» темою стала боротьба за право власності на Будинок профспілок в місті Ужгороді на площі Народній, 5, яка останнім часом набула особливої гостроти.

 

Спочатку все було «за законом». У відповідності до Постанови Ради Міністрів СРСР №967 від 29 квітня 1946 року Раді профспілок Закарпатської області було передано майно та матеріальні цінності ліквідованих лікарняних кас Закарпатської України, в т.ч. будівля по вул. Першотравневій, 2 у м. Ужгород.

У 1949 році з дозволу Ради Міністрів СРСР (Розпорядження №7914 від 25.05.49) та у встановленому на той час порядку було проведено обмін будівлями: Рада профспілок Закарпатської області передала належну їй будівлю по вул. Першотравневій, 2 виконкому Ужгородської міської ради та отримала від неї у свою чергу будівлю по вул. Духновича, 2.

У 1963 році облпрофраді було передано іншу будівлю – на пл. Леніна (Народній), 5, а будівлю по вул. Духновича, 2 повернено Ужгородській міськраді.

Таким чином, профспілки взамін власного майна – будівлі по вул. Першотравневій, 2 у м. Ужгород, отримали інше майно – будівлю на пл. Леніна (Народній), 5, що підтверджено висновками Конституційного Суду України (рішення від 11.11.2004р. №16-рп/2004, справа №1-30/2004).

Незважаючи на неодноразові зазіхання місцевої влади на цю будівлю у попередні роки, профспілкам вдавалося відстоювати свою позицію і право на майно.

І ось у 2016 році ініціативу взяв на себе Фонд Державного майна України. Будучи позивачем по справі, Фонд держмайна неправомірно подав позов про визнання за ним права власності на спірне нерухоме майно в порядку   ст. 392 ЦК України, оскільки ніколи не мав правового титулу власника, а намагався його набути на підставі рішення суду.

А далі, при розгляді справи, свою упередженість проявили господарський суд Закарпатської області (17 травня) і апеляційний господарський суд у місті Львів (5 вересня), рішення яких залишив у силі Вищий Господарський Суд України. Ці рішення були прийняті з порушенням та неправильним застосуванням норм матеріального і процесуального права. 

У судових рішеннях взагалі не було враховано те, що профспілки взамін власного майна – будівлі по вул. Першотравневій, 2 у м. Ужгород, отримали інше майно – будівлю на пл. Леніна (Народній), 5.

У зазначених судових рішеннях зроблено посилання на такі документи радянського періоду: Конституція УРСР 1937 року, Постанова Ради народних комісарів СРСР від 15.02.1936р. №254, Постанова Ради Міністрів УРСР від 24.10.1946р., постанова Закарпатського обласного виконавчого комітету та бюро Обкому від 14.02.1947р., Постанова Ради Міністрів СРСР від 18.05.1956р. №660 та інші. До того ж, сама будівля на площі Народній була збудована ще в 30-і роки минулого століття за часів колишньої Чехословаччини.

Не було враховано і те, що при розмежуванні державного майна України між загальнодержавною і комунальною власністю спірне майно на той момент вже було профспілковою власністю і було набуто на правах власності профспілками на підставі рішення №24 виконкому Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих від 17.01.1963р. і не відносилось до загальнодержавного майна, а тому не було включено до переліку державного майна, яке передавалося до комунальної власності. Не було взято до уваги й чимало інших слушних аргументів профспілок...

Запобігти судовому свавіллю намагався голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль. Згідно його розпорядження від 2 вересня 2016 року №421 «Про визнання таким, що втратило чинність розпорядження голови облдержадміністрації від 30.01.2007р. №29 «Про скасування абзацу першого рішення виконавчого комітету Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих від 17 січня 1963 року №24» було знято усі спірні питання щодо підтвердження права власності профспілок на будівлю на пл. Народній, 5. Однак, це розпорядження судові органи проігнорували.

На зустрічі з журналістами, яка проходила жваво й взаємозацікавлено у формі дискусії, голові облпрофради було поставлено чимало запитань з обговорюваного питання. На кожне з них Володимир Фленько дав аргументовану відповідь, використовуючи відповідні документи і матеріали. Зокрема, представники ЗМІ дізналися, що згідно Договору про закріплення прав щодо володіння, користування і розпорядження профспілковим майном Загальною Конфедерацією профспілок СРСР ще в листопаді 1990 року було закріплено право власності Федерації незалежних профспілок України за Будинком спілок в м. Ужгороді, на площі Народній. Але у прийнятих судових рішеннях про позбавлення профспілок права власності не сказано взагалі, що призвело до прийняття незаконних рішень, які підлягають скасуванню.

А увінчало судове свавілля прийняте Кабінетом Міністрів України розпорядження №221-р від 29.03.2017р. «Про передачу частини будівлі у м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації».  Таким чином, як врешті-решт з’ясувалося, місцевий господарський суд та апеляційний господарський суд прийняли свої упереджені рішення в інтересах … іншої судової структури.

Враховуючи те, що судові і урядові рішення викликали широке невдоволення населення, профспілки області оголосили попереджувальну акцію протесту – 6 липня біля будівель Закарпатської ОДА та Закарпатського окружного адміністративного суду.

У цій непростій ситуації свою принципову позицію знову проявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. 29 червня він звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з листом, у якому повідомив того про напружену ситуацію в області у зв’язку з судовими і урядовими рішеннями, а також з проханням тимчасово призупинити дію розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 року №221-р  «Про передачу частини будівлі у м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації».

У Кабінеті Міністрів України 30 червня відбулася зустріч першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва з головою Закарпатської облпрофради Володимиром Фленьком і заступником голови Федерації профспілок України Володимиром Саєнком, на якій його проінформовано про ситуацію довкола Будинку профспілок та подальші дії профспілок.

З урахуванням цих обставин, президія облпрофради прийняла рішення – відтермінувати проведення акції протесту, яка намічалася на 6 липня, чекаючи відповіді Уряду на звернення голови ОДА. Про це голова облпрофради повідомив журналістів.

Крім того, на прес-конференції Володимир Фленько озвучив ініціативу профспілок нашого краю. Враховуючи те, що факти судового свавілля і зазіхань на майно профспілок мають місце і в інших областях України, профспілки Закарпаття ініціюють і просять Федерацію профспілок України підтримати профспілкову акцію протесту «Хвиля» (за аналогією – людська хвиля на стадіоні) у підтримку дій профспілок на захист свого майна. Таку акцію пропонується розпочати у Закарпатті і продовжити в інших областях України.

Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради, фото автора

На ФОТО:

- будинок профспілок в м. Ужгороді на площі Народній;

- на запитання журналістів відповідає голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько;

- учасники прес-конференції.

 

 

04 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів