Закарпатський Шипіт кличе на Купальське свято

Закарпатський Шипіт кличе на Купальське свято
Цього року свято Івана Купала припало на четвер і п'ятницю.

 

Івана Купала – українське свято, що вмістило в собі язичницькі і християнські традиції. Традиційно Купальське свято відзначають в ніч з 6 на 7 липня. Цього року дата припадає на четвер і п'ятницю.

Хоч церква і приписує походження свята собі, та насправді витоки його мають коріння значно глибші.

Язичники святкували Купала під час літнього сонцестояння – 20-22 червня. Святкування було на честь Сонця і відбувалося, коли сонце приходило до зеніту, дні найдовші, а ночі найкоротші. Купала наші предки називали богом плодючості, тож свято носило сексуальний характер.

Свято Івана Купала починалося звечора навколо вогнища. Ця традиція збереглася досі. Наші предки вважали, що багаття – це сонце-ембріон в утробі матері. Цього ж вечора неодружені дівчата гадали на нареченого, плели вінок, кидали його у воду, а хлопці ці вінки діставали. Якщо хлопець діставав вінок – дівчина була змушена цілуватися з ним. Переважно, новоспечена пара проводила весь вечір разом. А оскільки святкування проходило всю ніч, то часто ці пари незабаром одружувалися. Всі ці ігри були побудовані на залицяннях, адже хлопці ловили дівчат, носили на руках, усі обіймалися, цілувалися. Ну і все це під покривом ночі, без строгих дорослих очей. Потім, переважно парами, всі йшли шукати міфічний цвіт папороті. Він як філософський камінь мав би дарувати багатство і вічну молодість.

Для тих, хто хоче цікаво відсвяткувати Купала, поринувши в атмосферу язичницьких гулянь та обрядів, ми підготували список місць, де можна це зробити! Отже…

Шипіт-2017 (Дата: 1-9 липня 2017 року, місце проведення: Закарпатська область, Міжгірський районн, водоспад Шипіт). Традиційно на фестиваль Івана Купала поблизу одного з найвідоміших водоспадів України почали з’їжджатися туристи з усієї України. Так щорічно на Закарпаття приїжджають хіппі та інші неформали, щоб розкласти купальське багаття, скупатися у холодній воді водоспаду, поспілкуватися, відпочити, розважитися, і об'єднатися духом з природою. Головна подія фестивалю проходить в ніч на 7 липня, саме на Івана Купала, коли на фестивалі розпалюють величезне багаття - вогнище, танцюють навколо багаття, співають під гітару і не тільки. Девіз фестивалю «love, peace & wine».

Івана Купала у Феофанії! (Дата: 6 липня 2017 року, місце проведення: м. Київ, Парк «Феофінія»). На святі Вас цекає: святковий ярмарок, де можна буде придбати віночки, прикраси із квітів та українське вбрання; народні гуляння та традиційні купальські розваги: хороводи, ігри, плетіння віночків; святковий концерт. Виступ Київського академічного театру українського фольклору "Берегиня". У програмі виступу - фольклорні пісні, гра на аутентичних музичних інструментах, народні танці; Хатинка Ворожки; Майстер-класи з плетіння купальських вінків; Запуск віночків на озері - гадання на судженого-ряженого; Стрибання через святкове вогнище; Етно-дискотека. Вхід у парк: 20 грн, школярі та студенти - 5 грн, пенсіонери - безкоштовно.

Івана Купайла в «Мамаєвій Слободі» (Дата: 6 липня 2017 року, місце поведення: м. Київ, вул. Донця, 2, селище «Мамаєва Слобода»). Романтичну атмосферу в ніч на свято Купайла Вам допоможе відчути етно-гурт «Рівнодення» та фольклорні колективи «Мамаєвої Слободи»: «Панночка-козачка», «Терлич-трава» та «Бурсацькі троїсті музики»! Ви зможете поринути в чарівну атмосферу Купальської ночі, з піснями та танцями помандрувати в гай за гільцем чорноклена, це і буде Марена, яку парубоцтво встановить в лузі на березі озера. Продовженням свята стане гамірне принесення дівчатами-козачками солом‘яної ляльки Купайла…

Свято Купала в Національному музеї народної архітектури та побуту України «Пирогів» (Дата: 6 липня 2017 року, місце проведення: м. Київ, Національний музей народної архітектури та побуту України «Пирогів»). Свято насичене багатьма обрядами та піснями і особливого розпалу досягає перед заходом сонця на березі ставка. Вершиною свята стане запалення купальського вогнища (19:30), пускання у воду вогняних коліс, спалення ритуальних віх (19:50), гадання на вінках, сучасне фольк-шоу за участі молодих виконавців та провідного українського етно- гурту «The Doox» (з 20:00).

Святкування Івана Купала в "Парку Київська Русь" (Дата: 6-9 липня 2017 року, місце проведення:  с. Копачів, Обухівський район, Київська обл.). Одне з масштабніших святкувань Івана Купала в Україні проходитиме у «Парку Київська Русь», а відзначатимуть його з розмахом – цілих три дні. Народні гуляння пройдуть напередодні Купала - увечері 6 липня. Також незабутні враження чекають відвідувачів Древнього Києва у вихідні після купальської ночі – 8-9 липня. Гостей «Парку Київська Русь» покличуть приєднатися до численних розваг, ігор, конкурсів, стародавніх обрядів і ворожінь.

Івана Купала в «Українському селі»! (Дата: 8 липня 2017 року, місце проведення: Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Бузова, вул. Дмитрівська, 1, Етнографічний комплекс «Українське село»). Запрошуємо всіх на фольклорно-етнографічне свято - Івана Купала в етнографічному комплексі «Українське село»! Купальська обрядовість продиктована самою природою і її розквітом, тому це свято дуже незвичайне та чарівне. Автентичні традиції, народні пісні та танці, заплітання віночків з польових квітів, тематичні фотозони для яскравих сімейних фото. Все це Ви неодмінно побачите і почуєте у нас! Справжню святкову атмосферу створить фольклорний гурт молодих та красивих, енергійних та запальних дівчат - «Рожаниця»!

Свято Івана Купала в «Мануфактурі» (Дата: 8-9 липня 2017 року, місце проведення: м. Київ, Обухівське шосе, 2). Аутлет-містечко "Мануфактура" запрошує на яскраве свято молодості, любові, веселощів і тепла - Івана Купала! Поринути в атмосферу святкового дійства допоможе насичена програма заходу.

Джерело: "УТ"

 

05 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів