Озера у горах Закарпаття красиві неймовірно!

Озера у горах Закарпаття красиві неймовірно!
До того ж, з кожним з них пов’язана безліч легенд та дивовижних історій...

 

Україна багата на чудові та мальовничі місця, Карпати є тому не виключення. Пропоную вашій увазі мальовничі чудові озера Українських Карпат, які варто побачити хоча б раз у житті. Ці мальовничі гірські місця супроводжують багато різних легенд та історій, які цікаво послухати від тамтешніх жителів. Мандруйте Україною...

ОЗЕРО СИНЕВИР - природне диво Українських Карпат, до якого щорічно з’їжджаються тисячі людей. Це найбільше і найзагадковіше озеро України знаходиться на висоті близько тисячі метрів над рівнем моря. Вода Синевиру кришталево чиста і прозора. Виникло озеро внаслідок землетрусу, до нього стікаються три гірські потоки, підтримуючи високий рівень води в будь-яку пору року. Гладінь озера іскрить блакиттю, але рівно посередині з води випростовується невеличкий острівець. Ця картина подібна до блакитного ока з темним вічком посередині — саме тому Синевир і отримав свою другу, вельми романтичну назву: Морське Око.

pic

ОЗЕРО НЕСАМОВИТЕ - місце, де робиться погода на Чорногорі. І якщо кинути в озеро камінь або скупатися в ньому, неодмінно піде дощ. Формою Несамовите трохи нагадує Антарктиду, і знаходиться на висоті 1750 метрів над рівнем моря на території Говерлянського заповідника. Про Несамовитого існує багато легенд. Кажуть, що якщо в озеро кинути камінь, воно закипить, і мандрівника в дорозі обов'язково застане негода. Інша «правдива» історія розповідає про те, що біля озера збираються душі самовбивць і танцюють. Горе тому, хто попадеться в руки безбожників. Єдиний захист - це звук трембіти, від сумного звуку якої вони біжать, світ за очі.

pic

ОЗЕРО МАРІЧЕЙКА - прекрасне гірське озеро, звідусіль оточене густим смерековим лісом. Кажуть, утворилось зі сліз чабана Івана, кохану котрого замордували вороги — дівчина Марічка йшла до нього в гори, аж тут бачить: до села з-за хребта підступають недруги. Вмовила коханого поспішати до рідних, аби попередити про небезпеку, а сама вирішила заплутати вороже військо у карпатських стежках. Селяни встигли врятуватись, проте Марічка заплатила за те своїм життям. Відтоді озеро стали звати Марічейка, а ліс довкола — Дівочим. Озеро розташоване на висоті 1 510 метрів над рівнем моря.

pic

ОЗЕРО БРЕБЕНЕСКУЛ - найбільш високогірне озеро України розташоване на висоті 1801 метрів над рівнем моря. Через особливості клімату та рельєфу навіть у травні біля озера може лежати сніг.

pic

ОЗЕРО ДОГЯСКА - або за іншою назвою озеро Герашаська, розташоване на 1 577 м над рівнем моря. Озеро Герешаска користується популярністю у туристів, які тут щороку зупиняються, аби насолодитися неймовірною красою краю.

pic

ОЗЕРО АПШИНЕЦЬ - серед місцевих можна почути більш поширена назва озера - Трояска, дане на честь високогірної сусідки. Походження озера пов`язане з льодовиками тисячолітньої давності.

pic

ОЗЕРО ВОРОЖЕСЬКА - одне з наймиловидніших і найдревніших місць в українських горах. Існує дві версії про походження назви та виникнення озера, і дві трагічні. Перша і більш поширена розповідає про двох братів, які не змогли поділити дівчину. Були вони у матері роботящими, хоробрими, міцними, красивими. Та зустрілася їм красива дівчина Марічка, яка вмить зачарувала обох братів. Вирішили вони чесним способом вирішити це питання: хто першим перепливе озеро, тому і судилося одружитися на Марійці. Та не так сталося, як гадалося. Налетіла страшнюча буря, вода в озері здійнялася – і братів затягло у страшну безодню. Не дочекалася рідна ненька синів своїх, помчала до озера, де й дізналася від пастухів страшну правду. Довго плакала та кричала нещасна, питала у озера, чому воно таке вороже до неї… Так і виникла назва – Ворожеська. Друга легенда розповідає про двох друзів, що були «нерозлийвода». Якось погнали вони на полонину отари овечок. Та застала їх несамовита буря, один із хлопців упав з високого схилу і зламав ногу. Його товариш не покинув у біді, а вирушив на пошуки, поки сам не постраждав – бідолаха замерз. Так на тих місцях, де загинули нещасні утворилися два озера, що назавжди залишилися поруч.

pic

ОЗЕРО ГІРСЬКЕ ОКО - озеро, яке знаходиться у найвіддаленішому селі українських Карпат - Нижній Яловець. Озеро має й інші назви - Буковинське Око, Карпатське Око. Лежить на висоті 1028 метрів над рівнем моря. За формою воно нагадує око. Тому й така назва. Навколо озера надзвичайно мальовничий пейзаж. Високі зелені ялиці немовби стіною захищають його від сильних вітрів та ніби красуються у водяному дзеркалі.

pic

ОЗЕРО РОСОХАН - утворилося за однією версією внаслідок зсуву, за іншою — після падіння метеориту. Велике, гарне і головне усамітнене озеро у Ґорґанах. Хочете тиші на фоні незайманої природи, озерної містики та прозорої води до самісінького дна? Вам однозначно сюди!

pic

ОЗЕРО ІВОР - Драгобратське озеро знаходиться на висоті 1600 метрів над рівнем моря. Подейкують, два брати закохались у одну дівчину. Норовлива гуцулка запросила принести їй рідкісну квітку з-під гори Близниці. Хто перший, мовляв, виконає забаганку, того й буду. Брати стрімголов мчали до вершини, бо кожен знав, де ту квітку можна знайти. Один побіг урвистим схилом — так швидше! Другий — безпечною хребтовою стежиною. Та стрімкі карпатські схили безжальні — молодик зірвався у прірву, а брат його, намагаючись допомогти, і сам розбився. Гуцулці ж замість красеня-парубка дістались тільки сльози. Ридала, безутішна, так, що ціле озеро наплакала. А жандарми, що рушили на місце трагедії, від побаченого скам’яніли. Тепер озерце під стрімким схилом зветься Івор, а стежина до нього веде повз скелясті виступи — Жандарми. Місцину ж через загибель двох братів з давнішніх часів кличуть “Драгобрат”.

pic

Джерело: Перший розважальний

 

06 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів