Легенді закарпатської хореографії "Баті"-Суслікову вручили унікальний подарунок з Канади

Легенді закарпатської хореографії "Баті"-Суслікову вручили унікальний подарунок з Канади
В Ужгороді — в Будинку культури профспілок Закарпаття.

 

Цього року легенді української хореографії, багаторічному художньому керівнику заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України «Юність Закарпаття» обласного Будинку культури профспілок, народному артисту України Михайлу Львовичу Суслікову виповнилося 95 років.

Учасники цього самобутнього колективу, які за більш ніж півстоліття його творчої діяльності гідно представляли хореографічне мистецтво нашої країни, Закарпаття, міста Ужгорода на престижних фестивалях і конкурсах роз’їхалися по всьому світу. Але згадка про «Юність Закарпаття» залишилася у них назавжди. І тому, приїжджаючи до міста над Ужем, колишні учасники ансамблю завжди відвідують «Батю», як вже багато років вони називають Михайла Львовича.

Цими днями завітали до Ужгорода колишні учасники «Юності Закарпаття» Людмила і Сергій Можнєвські, які нині мешкають у міста Ванкувер (Канада). Свого часу протягом 26 років солісткою ансамблю була Людмила Можнєвська (Белянова), яку шанувальники хореографії нашого краю пам’ятають за високу виконавську майстерність у відомих хореографічних композиціях та іскрометних танцях – циганському, угорському, словацькому та інших у постановці Михайла Суслікова.

На свій приїзд до рідного міста подружжя підготувало Михайлу Львовичу незвичний унікальний подарунок. Справа в тому, що Сергій Можнєвський – відомий майстер культури і живопису. Його роботи, включаючи великі форми, нині демонструються у США, Канаді, країнах Європи. Творчим дарунком канадського митця заслуженому хореографу стала скульптура «Закоханість у танок» (з вдячністю і захопленням), яку скульптор виготовив до 95-річного ювілею Михайла Суслікова.

З нагоди вручення цього подарунку в Будинку культури профспілок з ініціативи доньки знаного хореографа, заслуженого працівника культури України Людмили Петрецької, яка нині керує ансамблем «Юність Закарпаття» та директора Будинку культури профспілок Ганни Табакович в цей заклад культури прийшли колишні учасники ансамблю Раїса Новак, Анатолій і Надія Мальовані, Михайло Бабидорич, Віолетта і Михайло Єрошевичі, Галина Матвійчук (Фреган), Оксана Поночевна (Булеца), Інна Матей, Наталія Кияк, Оксана Гуштан, багаторічний концертмейстер В’ячеслав Худяков та інші.

Людмила і Сергій Можнєвські вручили Михайлу Львовичу Суслікову оригінальну за композицією скульптуру, яку вирішено встановити в Будинку культури профспілок, з яким зв’язана вся творча історія ансамблю «Юність Закарпаття».

А потім були теплі, зворушливі спогади про незабутні концерти, виснажливі репетиції, минуле і сьогоднішнє життя. Згадали і тих учасників ансамблю, яких вже немає серед нас. Такі моменти спілкування запам’ятаються назавжди. Браво, «Юність Закарпаття»!

Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради, фото автора

На ФОТО: Людмила і Сергій Можнєвські разом з Михайлом Сусліковим; скульптура «Закоханість у танок»; подружжя Можнєвських; учасники зібрання в обласному Будинку культури профспілок.

 

07 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів