Українсько-румунська делегація відвідала унікальну гідроспоруду на Закарпатті

Українсько-румунська делегація відвідала унікальну гідроспоруду на Закарпатті
3 липня в рамках відзначення Дня Дунаю делегація високопосадовців відвідала сучасну міні-ГЕС «Брустурянка», яку група енергетичних компаній «РЕНЕР» побудувала минулоріч у селі Лопухово на Тячівщині.

 

Серед них: заступник Міністра екології та природніх ресурсів Микола Кузьо, представник ЄС в Україні Олександр Клітко, начальник управління експлуатації водогосподарських систем, енергозбереження та механізації Державного агентства водних ресурсів України В’ячеслав Розгон, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак, директор ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» у Закарпатській області Василь Манівчук та інші.

Гості мали нагоду оглянути об’єкт, ознайомитися з особливостями його роботи та встановленими сучасними новинкам в галузі гідроенергетики. Як розповідає головний інженер групи «РЕНЕР» Юрій Королишин станція, потужністю 996 кВт, за планом щорічно вироблятиме енергії у 5,2 млн. кВт.год.:

«При проектуванні та проведенні будівельних робіт застосовано досвід та передові технології європейських країн у цій галузі. Наші італійські партнери мають величезний досвід у будівництві гідрооб’єктів – у Південному Тіролі, регіоні Італії, який вдвічі менший від Закарпаття, на річках працює понад 1000 міні-ГЕС. Кількість виробленої енергії у краї складає 177% від потреби населення, тож надлишок продається у сусідні частини країни. Висока культура будівництва гідроелектростанцій дає змогу отримати економічні дивіденди та мінімізувати вплив на діяльність водних організмів».

Унікальну гідроспоруду на Закарпатті відвідала українсько-румунська делегація (ФОТО, ВІДЕО)

За словами фахівця за такими ж принципами будувалась й станція у с. Лопухово. Вона естетично вписується у природній ландшафт, а склопластик, з якого виконано трубопровід (AMIANTIT, Німеччина), та біорозкладне мастило Panolin (Швейцарія) забезпечують екологічно безпечну взаємодію з водою. 

Унікальну гідроспоруду на Закарпатті відвідала українсько-румунська делегація (ФОТО, ВІДЕО)

Для безперешкодного переміщення місцевих риб на міні-ГЕС встановлено рибохід, оптимальне розміщення якого визначено інженерними, гідравлічними, біологічними і економічними міркуваннями і базується на вивченні світового досвіду та особливостей поведінки місцевих видів риб.

Окрім того, тут встановлено цікаві новинки у галузі гідроенергетики - систему очищення річки Брустурянка від сміття (технологія застосована в Україні вперше) та додаткову протипаводкову систему: автоматичний шлюз-регулятор дозволяє регулювати рівень води та мінімізувати негативні наслідки від можливих повеней, ризик виникнення яких на Закарпатті дуже високий.

«Група «РЕНЕР» презентує екологічні підходи до будівництва власних об’єктів. Дуже важливо, що компанія є відкритою: будь-яка людина, будь-який фахівець може прийти і побачити, як працюють станції і наскільки дотримуються встановлені норми», - розповідає учасник делегації директор ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» у Закарпатській області Василь Манівчук.

Детальшіше - у відеосюжеті

 

09 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів