Синевирські букові праліси увійшли до Переліку світової культурної і природної спадщини ЮНЕСКО

Синевирські букові праліси увійшли до Переліку світової культурної і природної спадщини ЮНЕСКО
Масиви пралісів Національного природного парку «Синевир» площею 2865,04 га включено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

 

Ця приємна звістка надійшла з Комітету Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

До цього авторитетного списку вносять особливо цінні культурні і природні об’єкти, які вважаються надбанням цілого людства. Статус Світової спадщини дає об’єктам додаткові гарантії збереження і цілісності, підвищує престиж територій і установ, які ними опікуються. Крім того, він забезпечує пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки об'єктів Світової культурної і природної спадщини, зокрема, з Фонду Світової спадщини.

У переліку ЮНЕСКО – 7 українських об’єктів, 6 з яких належать до культурного типу. Єдиний вітчизняний об’єкт природного типу, який отримав авторитетне визнання у 2007 році, – «Букові праліси Карпат». До нього тоді увійшли масиви пралісів Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного природного парку, а також Словаччини. 

– Включення нових ділянок пралісів до списку Світової спадщини ЮНЕСКО – це справжній подарунок до нашого професійного свята – Дня працівників природно-заповідної справи, – яке святкуємо 7 липня. Саме цього дня й відбулася знаменна подія, до якої ми йшли впродовж останніх років. Хочу подякувати співробітникам НПП «Синевир» і науковцям з інших установ, які доклали багато зусиль для дослідження пралісів нашого парку і просування цих ділянок до авторитетного міжнародного визнання, – каже директор НПП «Синевир» Микола Дербак.

Розширення номінації букових пралісів новими українськими масивами – важлива подія не лише для природоохоронців, але й усієї української спільноти. Цьому визнанню передувала багаторічна копітка робота співробітників природно-заповідних установ, які в межах своїх територій проводили відповідні наукові дослідження, готували документацію, реалізовували численні заходи в рамках проекту «Збереження Карпатських пралісів» тощо. Як показав результат – праця була не марною, повідомляють у НПП "Синевир".

За матеріалами Голосу Карпат

 

10 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів