"Водне" диво на Закарпатті

"Водне" диво на Закарпатті
Представники цих водних птахів зазвичай на такій висоті не гніздяться.

 

На території Костринського лісництва виявлено місця поселення колонії чаплі сірої. Сіра чапля – одна з найбільш відомих наших водних птахів. Поширена вона в помірному кліматі Європи (крім Португалії) і Азії (в Малій Азії, Месопотамії, Ірані, Індії). Північна межа ареалу проходить по лінії Петербург – Вологда – Перм – Красноярськ, пониззя Амуру, Сахалін. Зимує на Балканах, Малій Азії та Африці. В Україні спорадично гніздиться по всій території, крім Карпат і більшої частини Криму. Зимує на Закарпатській рівнині, в Придунайському регіоні та на півдні Криму. Під час міграцій трапляється скрізь. Сіра чапля живе на різнотипових водоймах, що поросли очеретом, у лісах в заплавах річок, або недалеко від водойми.

Дана знахідка є надзвичайно цікавою, оскільки зазвичай чапля сіра на такій висоті не гніздиться.  Птах надає перевагу мілководним відкритим місцям, де він може нерухомо стояти тривалий час (часто на одній нозі) і вичікувати, коли здобич підпливе або підбіжить на таку відстань, з якої її можна схопити дзьобом.

Харчується сіра чапля безхребетними і дрібними хребетними тваринами (ховрахами, полівками, мишами, землерийками, ящірками, вужами, земноводними, рибою, жуками та їх личинками). Іноді птах ходить по луках, вишукуючи поживу. Частіше за все сірі чаплі живляться в сутінках і поодинці, але якщо територія має щедрі запаси поживи, можна зустріти невелику їхню зграю, іноді з домішкою інших водних птахів. В такому випадку птахи ходять вперед-назад кожен по своїй лінії, ретельно збираючи їжу. Зазвичай мовчазний птах, але в період гніздування стає дуже шумним. Сіра чапля – перелітний птах. Летить уночі поодинці, або невеликими групками, шикуючись клином або шеренгою. Політ сильний, помахи крил повільні і глибокі.

Вид занесений до Бернської конвенції. Працівники наукового відділу Ужанського НПП спільно з лісівниками планують проводити постійний моніторинг.

За матеріалами прес-служби Закарпатського ОУЛМГ

 

11 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів