Важливий для Закарпаття композитор Бейла Барток: неординарність і талант

Важливий для Закарпаття композитор Бейла Барток: неординарність і талант
Геній музики, всесвітньо відомий композитор, етнограф та піаніст – Бейла Барток.

 

Зараз його знають переважно ті, хто захоплюється класичною музикою. Але хіба цього досить?! Така різностороння та обдарована людина заслуговує на те, щоб про неї дізнались більше. Нещодавно ми розповідали про муз Бейли Бартока, а сьогодні пропонуємо кілька цікавих фактів про нього, його життя, творчість та захоплення, які розкривають митця з іншої, незвіданої сторони. 

1.Барток вважається одним з найвідоміших угорських композиторів, проте по лінії матері Паули в жилах його текла і німецька кров.

Різнобічний Бейла Барток, в якому так органічно уживалися неординарність і талант (мати Бартока)

2. Вже в 4 роки Бейла вмів добре грати близько 40 музичних композицій, а в 5 почалась його домашня музична освіта. Тому і не дивно, що в 11 років юний піаніст та композитор дав свій перший публічний концерт в місті Севлюш (сучасний Виноградів).

Різнобічний Бейла Барток, в якому так органічно уживалися неординарність і талант (малий Барток)

3. З дитинства страждав на екзему (шкірне захворювання), через що вимушений був здобувати освіту вдома. Можливо, саме це захворювання і стало причиною певного фетишу митця, а саме, приймання сонячних ванн голяка на задньому дворі свого помешкання в США. Сусіди були шоковані такою відвертістю, проте для Бартока цей вигляд був абсолютно підходящим для творення музики.

4. Атеїст за покликом, змушений пристати до Унітарної церкви. Таку вимогу поклала йому перша дружина Марта, після його зради. Проте шлюб це все одно не врятувало.

5. Виявляється, крім захоплення музикою, він був ще й колекціонером: збирав мушлі, різні рослини та комахи, а ще угорські меблі.

6. Його музичним інструментом було не тільки піаніно, але й фонограф Едісона. Опрацьовувати ці записи йому допомагала перша дружина. Тому спадок композитора, це не лише його власні твори, а й фольклорний матеріал з Угорщини, Румунії, Туреччини та Америки.

Різнобічний Бейла Барток, в якому так органічно уживалися неординарність і талант (запис музики на фонограф)

Різнобічний Бейла Барток, в якому так органічно уживалися неординарність і талант (в туреччині)

7. В 1955 році за свою творчість, посмертно, нагороджений Міжнародною премією миру. В 1957 році її відмінили, тому з композиторів тільки він і Шостакович удостоєні такої честі.

8. Його іменем називають музичні школи, вулиці та площі, а ще встановлюють пам’ятки. Їх знайти можна в Парижі, Онтаріо, Брюсселі, Будапешті та Лондоні. Власне в останньому, бував він досить часто, зупиняючись в друзів. Саме в районі де знаходилось їх помешкання встановлено його скульптуру. Стрункий та стильний Барток, одягнений в пальто та капелюхЮ стоїть на «покривалі» з листя, а поруч знаходиться маленька пташка. Тож будете там, завітайте і до нього на Kensington South Station. А як ні, то можна хоча б знайти міні-скульптуру Бартока в місті Ужгороді.

Різнобічний Бейла Барток, в якому так органічно уживалися неординарність і талант (памятник в Лондоні)

9. Навіть якщо ви не любите класичну музику, то зі спадку в шість струнних квартетів, численних концертів, опер та дитячих педагогічних творів ви точно знайдете щось для себе.

10. В 2002 році, його молодший син Петро, випустив книгу про свого батька і як не дивно назвав її «Мій батько». Сам він теж займався музикою і багато років пропрацював на радіо. Проте Барток-старший виступав проти таких технічних новинок. Як зазначено в книзі: «Заперечення мого батька щодо радіо було пов’язано з його страхом та небажанням чути музику вдома». Певно, це заважало йому творити і чути свої власні звуки.

Різнобічний Бейла Барток, в якому так органічно уживалися неординарність і талант (з сином Петром)

Цей список цілком можна продовжити і щоразу відкривати для себе цікавого, неординарного та творчого Бартока!    

Анастасія Бучук uzhgorod.in

 

15 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів