Романтична оперета «Шаріка» може стати візитівкою головного театру Закарпаття

Романтична оперета «Шаріка» може стати візитівкою головного театру Закарпаття
16 липня в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбулася прем’єра вистави «Шаріка» Ярослава Барнича.

 

Постановку в складному і недешевому жанрі здійснив головний режисер театру Анатолій Філіппов. Це улюблений жанр народного артиста України, котрий як актор зіграв у двох десятках оперет. В Ужгороді  оперета як жанр відродилася після тривалої перерви на завершенні 71-го театрального сезону.

Наразі оперета «Шаріка» йде у трьох містах України – Львові, Івано-Франківську та Тернополі. Під час прес-конференції режисер зауважив, що намагався ужгородську постановку зробити інакшою, пристосувавши матеріал до можливостей театру, адже оперета це -- синтез драми, вокалу та хореографії.

Дія вистави відбувається в Хусті в 1914 році, куди прийшла на постій сотня українських січових стрільців. Навколо взаємин українських офіцерів та закарпатських дівчат розгортається сюжет. Музична вистава вийшла яскравою в костюмах, характерах. Драматичний конфлікт розгортається у двох площинах, про що сигналізує звук грому – оголошення війни (мобілізація в Австро-Угорщині, а потім наказ виступати на фронт січовим стрільцям) та любовному (кохання поручника УСС Степана Балинського та Шаріки, яку батько хоче видати заміж за старого барона, щоб покращити матеріальний стан).

Вистава динамічна, барвиста, насичена закарпатським колоритом, глядач оплесками реагував на жарти та музичні номери. Виявляється, й історичну тематику можна подавати легко.

Акторські роботи приємно здивували. Попри те, що оперета – жанр складний, більшість ролей зіграли молоді актори й виправдали очікування режисера. Елегантно й переконливо зіграв головного героя, поручника українських січових стрільців новий актор театру Аммар Сапожніков. Образ мужнього і вірного чоловіка, замріяного коханого молодому, дуже пластичному актору вдалася.  Тим паче, що це його перша велика роль на сцені.

Запам’ятався глядачам й образ задерикуватого джури поручника Балинського, гострого на язик і ласого до дівчат Клима Гусака (зіграв Дмитро Сньозик).

Серед жіночих ролей потішила глядачів харизматична тітонька Шаріки Ірма (заслужена артистка Наталія Засухіна), яка  і в зрілому віці готова поборотися за своє щастя, дівчина з перцем Морішка з Хуста (Клара Берец). І звичайно, ж захоплював образ романтичної Шаріки (Катерина Якубик-Гамага), що приваблювала багатьох офіцерів, але була вірна своєму коханню. Зрештою, чи не кожен персонаж навіть другого плану вийшов неповторним.

Друга дія відбувається в Галичині після Першої світової війни, коли головний герой, уже директор успішної порцелянової фабрики, святкує разом із друзями-офіцерами свій день народження й далі мріє про Шаріку.

На прем’єру приїхали навіть хустяни. Відомий  театрознавець Василь Андрійцьо так прокоментував побачене:  «Вистава відбулася. Вона вже є. І це таки оперета. Глядач дуже тепло її приймав. Я думаю, що вона буде з часом тільки набувати. Відзначив би ролі поручника та його джури, зіграні молодими акторами». 

На обговоренні вистави після прем’єри директор театру Василь Марюхнич зізнався, що восени вистава буде значно покращена, зокрема, її декорації. Адже оперета «Шаріка» цілком може стати візитівкою головного театру області.

uzhgorod.net.ua

 

17 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів