Гриби для горян Закарпаття — реальний шанс підзаробити

Гриби для горян Закарпаття — реальний шанс підзаробити
А не лише можливість запастися на зиму делікатесами від лісів Карпат.

 

Такої кількості грибів, як цьогоріч, люди не пам’ятають уже давно. А все через сприятливі погодні умови. Лагідне літо з сонечком і теплими дощами йде на хосен як грибам, так і грибникам, жартують закарпатці.

Для жителів гірських сіл грибний бізнес – не лише можливість запастися лісовими смаколиками на зиму, це ще й один зі способів заробітку.

Біля кошиків з ароматними дарами природи за день зупиняється не один десяток автівок. Ось ми проїжджаємо село Зарічево, що на Перечинщині. Розташовуються місцеві грибники зазвичай на узбіччі дороги. Цьогоріч за добрячий кошик білих просять 300 гривень. Кажуть, ціну не спускають, бо покупців і так мають удосталь. У збитку не зостануться. Та й проїжджі іноземці майже ніколи не торгуються, одразу викладають запрошену суму.

Збирання грибів – це справжнє мистецтво, яке може освоїти кожен. Головне –  практика.

“Сьогодні я зібрав шість відер білих грибів, –  хвалиться затятий грибник Віктор Мушинка. –  Просто вже знаю, де ховаються ті лісові жителі в капелюхах. Маю свої гриблянки, бо ходжу за грибами змалку. Вирушаю о пів на п’яту ранку. Збираю 4–5 годин. Тепер беру тільки білі. Гриби акуратно зрізую маленькими гострими ножиками, ні в якому разі не вириваю. Оскільки я пенсіонер, то для мене це основна робота. Зараз золотий сезон. Намагаюся заробити на цілий рік. Робота ця нелегка. Бо, щоб зібрати гриби, треба добряче находитися. Втомлюється навіть молодь, що вже казати про старих…”

Тож так, не шкодуючи себе, ідуть по гриби як дорослі, так і малі. Семикласник Максим вирушає разом із односільчанами. Цього року знайшов свій рекордний білий гриб –  майже на два кілограми. Хлопець розповідає, що завдяки грибам минулого року купив собі новий телефон.

Узагалі процес збирання не такий простий, як може здатися на перший погляд. Тут важливо дотримуватися кількох простих правил, щоб задоволення не перетворилося на трагедію.

“По-перше, усі гриби, як губка, вбирають із навколишнього середовища речовини, які не завжди безпечні. Тож збирати потрібно подалі від траси, –  ділиться секретом лікар Любов Повідайчик, для якої тихе полювання – улюблене хобі. – Виявивши сімейство знайомих вам грибів, придивіться до найбільшого екземпляра. Якщо в такому грибі є черв’ячки, це означає, що він їстівний. Отруйні види черв’яки не чіпають. Недосвідченим грибникам я би радила зосередитися на зборі грибів, які добре знаєте: білих, підберезників, лисичок”.

Цікавим є те, що гриби – цінне джерело клітковини. Вони низькокалорійні завдяки тому, що майже не містять цукру, солі та жиру, і незамінні в раціоні, якщо ви сидите на дієті. Гриби, як ніякий інший продукт, допомагають зменшити калорійність їжі.

Учені з “Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health” дійшли висновку, що, замінюючи грибами червоне м’ясо раз на тиждень, за рік можна втратити до 3–4 кг зайвої ваги.

Білий гриб багатий на вітаміни групи В, а також A і D. У його складі міститься рибофлавін – речовина, що сприяє зміцненню волосся, шкіри та нігтів і корисна для щитовидної залози. Він також допомагає в боротьбі з туберкульозом, стенокардією, виразковою хворобою та рекомендується для профілактики ракових захворювань.

Неймовірно корисні й лисички, які довго зберігаються і майже не черствіють. Завдяки їхнім корисним властивостям можна підвищити імунітет у короткі терміни, поліпшити зір та усунути запалення очей, а також зменшити сухість шкіри й слизових

Отже, хто не лінується, той залишається в подвійному виграші, бо поповнить свій гаманець, та й ще покращить здоров’я. Адже не лише гриби – джерело вітамінів, але й піші прогулянки за ними неабияк поліпшують самопочуття. Кращого відпочинку годі й придумати, діляться як міські, так і сільські мешканці, бо поєднувати приємне з корисним – велике благо для людини.

Джерело: "КО"

 

18 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів