На військовій кафедрі УжНУ студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі

На військовій кафедрі УжНУ студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі
Опанування тактичних дисциплін, військової психології, практичні заняття на полігоні зі справжньою бойовою зброєю, цікаві зустрічі та екскурсії – це й багато іншого є невід’ємною частиною навчального процесу на кафедрі військової підготовки УжНУ. Що тут пропонують студентам – з перших уст від її завідувача Василя Олійника.

 

  • Василю Васильовичу, найперше розкажіть трохи про кафедру. Які спеціальності пропонуєте вступникам?

– Стати нашими курсантами можуть всі, хто на момент закінчення навчання на кафедрі уже буде мати диплом бакалавра, а також ті, хто вже має вищу освіту. Наразі пропонуємо чотири спеціальності: бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів; бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів спеціального призначення; бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії; психологія. Іншими словами, це піхотинці, спецпризначенці, артилеристи та військові психологи відповідно.

Навчання в нас – щоп’ятниці за методом військового дня. Тобто, згідно з наказом ректора, на факультетах створені сприятливі умови для того, аби студенти мали змогу відвідувати заняття. Є й такі, хто працевлаштований, однак і працедавці ладні сприяти. Заочної форми чи дистанційного навчання не передбачено.

Після навчання випускники складають присягу на вірність українському народу й дістають офіцерське звання.

  • Тобто відтак можуть влаштуватися лише до лав Збройних Сил?

– Чому ж? Наші випускники мають чудові перспективи. Окрім, ясна річ, служби у ЗСУ, це може бути робота в поліції, структурах і підрозділах Головного управління розвідки Міністерства оборони, служба в лавах Прикордонної служби, Міністерства надзвичайних ситуацій, СБУ, Головної військової прокуратури. Крім того, випускники можуть працевлаштуватися і до Управління державної охорони України та навіть у Службу зовнішньої розвідки.

  • Це серйозні структури. Як же готуєте майбутніх офіцерів запасу?

– На сьогодні маємо повний комплект навчальної зброї, інтерактивний тир, сучасні класи з мультимедійними проекторами, артилерійське приладдя та навіть автомобіль. Крім того, техніка 15 гірсько-піхотного батальйону є в нашому розпорядженні на першу ж потребу, тож у рамках навчання студенти виїжджають на полігон чи до військової частини  і мають там заняття. Навіть більше: курсанти другого року навчання дістають припис в армію на 30 днів і живуть справжнім солдатським життям у казармах військової частини 128-ї бригади.

У військовій справі важливо не лише мати добре обладнання. Передусім треба мати відповідальних і досвідчених викладачів. Тут у нас теж порядок: студентів навчають фахівці із двома вищими освітами, одна з яких військова. Багато з них пройшли війну, тож передають досвід, так би мовити, з перших уст. Здобувши теоретичні знання в аудиторії, курсанти закріплюють їх на практиці в частині чи на полігоні так само від інструкторів, що побували в гарячих точках.

У рамках практичних занять наші вихованці мали екскурсії до Чопського прикордонного загону, до музею СБУ, могли поспілкуватися з помічником начальника управління СБУ та військовим прокурором, а також відвідують духовні бесіди з військовим капеланом.

  • Судячи з розповідей, навчання у вас цікаве. Життя кафедри обмежується військовим режимом?

– Навпаки! Хоч у нас немає типових для інших факультетів днів першокурсника тощо, наші студенти беруть активну участь у житті міста, зокрема, другий рік поспіль долучаємося до святкування Дня Перемоги, вшановували пам’ять захисників України. Були й заходи дещо іншого характеру. Приміром, флешмоб «22 Pushup Challengе», який ми запровадили в університеті й передали колегам із кафедри фізичного виховання.

Чому, на вашу думку, варто вступати на військову кафедру?

– Це цікаво, це потрібно державі і кожному українцеві. Наші курсанти знають і вміють те, що недоступне пересічному громадянину. Нині наша країна у скруті, бо на порозі стоїть ворог. І нам як ніколи необхідні освічені військові спеціалісти, щоб вивести Україну з цього стану.

Ксенія Шокіна

mediacenter.uzhnu.edu.ua

 

19 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів