"Геокадастровики" здійснили 151 перевірку дотримання вимог земельного законодавства на Закарпатті

"Геокадастровики" здійснили  151  перевірку  дотримання вимог земельного законодавства на Закарпатті
З початку 2017 року фахівцями Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області здійснено 151 перевірку дотримання вимог земельного законодавства, у ході яких виявлено 99 порушень. На усунення виявлених порушень видано 64 приписи та складено 52 протоколи про адміністративні порушення.

 

До адміністративної відповідальності притягнуто 50 осіб та накладено стягнень на загальну суму 10370 тис. гривень. Добровільно штраф сплачено 37 особами на суму 8160 тис. гривень, що складає 85%.

Крім того, здійснювались перевірки стану додержання органами виконавчої влади, та органами місцевого самоврядування вимог земельного законодавства в процесі передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, вилучення (викупу) земельних ділянок. За результатами перевірки 1484 рішень виявлено 109 рішень, які прийнято із порушенням вимог земельного законодавства, та направлено 41 клопотання до органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади про приведення прийнятих рішень (розпоряджень) до вимог земельного законодавства.

Матеріали по виявлених порушеннях у результаті шести перевірок скеровано до правоохоронних органів для вжиття заходів реагування (у тому числі по 2 справах до органів прокуратури).

По виявлених в результаті перевірок порушеннях щодо самовільного зайняття земельних ділянок, зміни цільового призначення земельних ділянок та знятті родючого шару ґрунту з земельних ділянок без отримання відповідного дозволу встановлено розмір шкоди у сумі 171309,2 тис. гривень (48 нарахувань). Шкоду у розмірі 141588,6 тис. гривень порушниками сплачено у добровільному порядку (31 нарахування).

Довідково:

Відповідно до статті 2 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» основними завданнями  державного контролю за використанням та охороною земель є:

забезпечення додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами земельного законодавства України;

забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони та раціонального використання земель;

запобігання порушенням законодавства України у сфері використання та охорони земель, своєчасне виявлення таких порушень і вжиття відповідних заходів щодо їх усунення;

забезпечення додержання власниками землі та землекористувачами стандартів і нормативів у сфері охорони та використання земель, запобігання забрудненню земель та зниженню родючості ґрунтів, погіршенню стану рослинного і тваринного світу, водних та інших природних ресурсів.

Джерело: Прес-служба Держгеокадастру

 

21 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів