Справжнє кохання: Коли і як це почуття народжується?

Справжнє кохання: Коли і як це почуття народжується?
Справжнє відчуття з’являється з роками, потрібно немало випробувань і мудрості, щоб полюбити.

 

Любов не дається відразу. Багато це розуміють, але небагато хто готовий працювати ради того, щоб, нарешті, полюбити щиро і глибоко. Давно помічено, що справжнє відчуття з’являється з роками, потрібно немало випробувань і мудрості, щоб полюбити. Але давайте по порядку.

1. Закоханість. Найперший етап триває рік-півтора. Люди бачать партнера в найпривабливішому і нереалістичному світлі. Прекрасна зовнішність, хороший характер, увага і поцілунки. Ідеал. Саме в період закоханості написано багато віршів, романи. Про цей прекрасний період зняті фільми і заспівані пісні.

«Хімія любові» – так назвали перший період скептичні учені, які вивчили людський мозок під час закоханості. Гормони, ендорфін і окситоцин, спочатку володарюють в мізках і крові закоханих. Центри негативних емоцій і раціонального мислення, вважай, блокуються цими двома потужними елементами. Ейфорія, піднесений настрій супроводжують кожну зустріч. Закоханість зазвичай закінчується весіллям або початком спільного життя.

2. Пересичення. Коли люди починають жити разом або проводити багато часу поруч, загострення пристрастей спадає, улюблена людина стає чимось звичним, навіть буденним. Закохані ситі один одним. Побутова щоденність вступає в свої права. Період пересичення проходить практично непомітно, він найчастіше короткий і такий, що рідко помічається самим подружжям. Саме на етапі пересичення стають помітними недоліки. Причому не тому, що людина раніше їх приховувала, а тому що мозок, нарешті, починає працювати в своєму звичайному режимі. Період може затягуватися і мінятися місцями з оновленою закоханістю, якщо в сім’ї народжуються діти саме у відрізку часу закоханість-пересичення.

3. Відраза. Третій етап – справжнє випробування для майбутньої любові. Рожеві окуляри зняті, шалено розцвітає егоїзм. Закоханість вже позаду, насичення сталося. У цей період особлива увага приділяється недолікам партнера, яких, виявляється, хоч відбавляй. Достоїнства стають непомітними, а милі колись дивацтва тепер виводять з себе.

На жаль, без третього етапу дорога до щирого, глибокого відчуття, закрита. У когось відраза триває декілька тижнів або місяців, а у когось вона затягує на роки або чергується час від часу з іншими періодами.

Сварки, бурхливі з’ясування стосунків, кожен показує себе з самого невигідного боку, і кожен бачить іншого лише як грудку негативу і неправильності. Здається, що людина виявилася не тим. Багато хто саме на цьому етапі робить вивід: ми дуже різні, щоб бути разом, потрібно розходитися. Розлучення саме в період відкидання чревате ходінню по кругу. Багато чоловіків і жінок, розвівшись, знову з часом закохуються, пересичуються і відчувають нову хвилю відрази. Деякі потрапляють в своєрідну воронку розлучень, коли кожен наступний шлюб знову і знову розбивається об побут, недоліки і егоїзм.

4. Упокорювання. Бурь вже немає. Сварки бувають рідше. Стає ясним, що зробити людину під себе не вийде. Приходить розуміння того, що з вами живе особа, в якій є і недоліки, і достоїнства. Зазвичай в цей період відбувається активне пристосування один до одного. У хід йде спеціальна література, спілкування з психологами, довгі і часто нелегкі бесіди подружжя починають нагадувати не поле битви, а стіл переговорів. Це учення, підготовка до любові. Кожен починає розуміти, що потрібно починати з себе: вчитися прощати, розуміти, приймати, терпіти.

5. Служіння. У всіх попередніх етапах хороші вчинки мали на увазі під собою у відповідь реакцію. Обидва, роблячи щось хороше своїй половинці, усвідомлено або неусвідомлено чекали у відповідь такої ж поведінки. В період служіння приємне хочеться робити просто так, тому що людина дорога, тому що до цього вже готова душа. Служіння відбувається свідомо і добровільно, воно приносить задоволення обом в подружжі. Якщо хтось один затримується на попередньому етапі, інший власною поведінкою прискорює процес. Безвідплатне служіння – це перші паростки любові.

6. Дружба. Ось тут вже починає проявляти себе пошана, розуміння. Пара до цього часу вже через багато що пройшла. Подружжя добре знає характери, звички один одного, уміє виходити із складних ситуацій без конфліктів. Обидва навчилися робити приємне і потрібне. Їм добре і цікаво разом. Період дружби інколи може тривати роками і десятиліттями, адже подружжя відчуває себе сповна комфортно. Найчастіше дружба виявляється яскраво тоді, коли діти вже трохи підросли і у батьків досить часу один на одного. Бездітні пари приходять до дружби приблизно в той же час.

7. Любов. Довгождане глибоке відчуття приходить заслужено і закономірно. Розуміння з півслова, духовна єдність – це і є любов. До цього етапу приходять небагато. Адже потрібно спочатку навчитися покірливо і спокійно приймати людину такою, якою вона є, безоплатно піклуватися про неї, приймати її індивідуальність. Етап любові вищий за простий потяг або звичку, саме в любові пара розкривається і гармонійно доповнює один одного, їх недоліки акуратно згладжуються, а достоїнства відбиваються один в одному. Гормони на цей раз вже не киплять, це спокійне і радісне прийняття всієї людини, цілісність.

Напевно, вам доводилося зустрічати літнє подружжя, яке насолоджується існуванням одне одного. Під час бесіди вони захоплені, посміхаються, їх обличчя випромінюють тихе мудре щастя і заспокоєння. І варто пам’ятати, що ці люди не з першого дня зустрічі ось так живуть душа в душу, вони виростили свою любов, прийшли до неї через ненависть і охолоджування.

Як стверджують психологи, парі потрібно мінімум 7-10 років, щоб прийти до дружби і пошани, яка з часом поступиться місцем щирій любові.

Бажаємо і вам відчути саме таку любов!

Джерело: "Районка"

 

24 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів