Легендарний мукачівський Берті-бачі "при виконанні"!

Легендарний мукачівський Берті-бачі "при виконанні"!
Другий рік поспіль на Закарпатті, в Мукачево, 27 липня, проводять Парад сажотрусів.

 

Ця дата взята не зі стелі: це день народження одного з останніх представників професії, міської знаменитості і навіть пам'ятки - сажотруса Бертолона Товта. На честь "останнього з могікан" в старому центрі стартує процесія з оркестром, для дітей проведуть майстер-класи і конкурс зі швидкісного пришивання ґудзиків, малюватимуть вугіллям і танцювати. Мукачівські кондитери вже підготували імениннику солодкі подарунки та призи переможцям конкурсів.

А Товт, по-мукачівському - Берті-бачі, приймає всі почесті скромно, як ніби це не він став прототипом знаменитого пам'ятника сажотруса в історичному центрі і винуватцем міських урочистостей. Унікальному фахівця - майже 70, він на пенсії, але все ще в строю, на зіркову хворобу не страждає і сумлінно чистить людям димоходи. А у вільний час, як збирається група, проводить екскурсії на даху для туристів, присвячуючи цікавих в таємниці професії. Більшість сучасних українців чули про сажотруса лише з казок - це ремесло йде в минуле разом з пічним опаленням, слідом за запалювачами вуличних ліхтарів і ліфтерами.

Ми поговорили з унікальним Берті-бачі про його професійному долгожительстве і з'ясували, чому у сажотруса завжди натерті до блиску гудзики.

Бертолон-сажотрус: "З 6 учнів працює один"

- Бертолон Бертолоновіч, як потрапили в "брудну справу"?

- Я з села Косино (Берегівського району), тесть був сажотрусом (одружилися з його донькою в 1973-м). Коли йому стало важкувато їздити на великі відстані велосипедом, він влаштувався на роботу в райцентрі, і ми перебралися в Мукачево всією сім'єю. Якось тесть запропонував: "Берті, хочеш - підемо разом, дізнаєшся, як воно робиться". Я і пішов, відпрацював місяць - сподобалося! 8 років в парі з тестем, потім 5 - з іншим родичем. І так пішло-поїхало, що працюю вже 45-й рік. Років 5 тому приставили мені помічника (Берті працює в приватній комунальної компанії) - хоча і молодий фахівець, не скаржуся ".

- І що, великий сьогодні попит на сажотрусів? Роботи вистачає?

- Сьогодні було 4 заявки, вчора дві. Роботи щодня вистачає, а нас на все Мукачево тільки двоє. Ще й весь район обслуговуємо! Думаю, 3-4 сажотруса нашому району потрібні обов'язково: люди зараз знову починають топити дровами, від яких більше сажі і кіптяви в димоходах. Причому заявки надходять не тільки з приватного сектора, але і від жителів багатоповерхівок - є ще багатоквартирні будинки без центрального опалення.

Зараз ніхто не хоче працювати сажотрусом, хоча професія дуже затребувана. У 1973-му, коли я починав, в Мукачево нас було 12 чоловік, в Берегівському районі - 22, в Сваляві, Воловці - по 2-3 людини. А зараз всі хочуть грошей, а не роботи. Сажотрус отримує 2800 грн, один будинок коштує близько 100 грн. Так що в професії залишається той, хто її любить. У мене було 6 учнів, з них сажотрусом став лише 1. А я вже 8-й рік на пенсії, але вибрав собі це заняття і буду працювати, поки не помру.

Пам'ятник сажотруса в центрі Мукачева створена за образом Товта

- Як ви працюєте? Що входить в бойовий арсенал?

- У мене є пружина для цегляного димоходу, два йоржика - один 7 метрів довжиною, другий 3. А ще дві гирі - велика і маленька. Устаткування старовинне, як і ремесло, але чимось замінити його навіть не думають (сучасні сажотруси використовують навіть відеоапаратуру. - Ред.). Надходить заявка - йдемо виконувати. Чим брудніше димохід, тим гірше вентиляція, погано працює витяжка, а в житло - менше тепла. Треба зайти в будинок, перевірити тягу: якщо її немає, значить, починаємо чистити димохід прямо з кухні.

Щітку засовуємо і прислухаємося: де гримить, треба відбивати нашарування сажі зубилом або перфоратором. Деякі димоходи - довжиною понад 15 метрів! Тоді піднімаємося на дах: один зверху спускає мотузку з гирею, яка збиває сажу, а другий обходить всі приміщення, де є витяжки, і перевіряє, що звідти вивалилося, наскільки прочищена вентиляція. У хід йдуть дротова щітка і гиря-колючка на довгому тросі. Як тільки вона починає проходити по трубі вільно, значить, вибили всі, що могли, навели порядок. Якщо щітки-гирі не допомагають, навіть стіну доводиться розбивати.

Вчора ось 4 години мучилися з димоходом такої старовинної споруди, що ніякого сладу з ним немає! На щастя, господиня дозволила пробити стінку, тоді за півгодини упоралися. У мене тепер напарник більше трудиться, а я при ньому: "Берті-бачі, дайте те, подайте це". Вилізе куди завгодно, як кішка, і пробиває! А я знизу спостерігаю: сиплеться мало - дзвоню йому, мовляв, Андрій, поднажмі! Ось і вся премудрість.

- Важка у вас робота? Як у шахтаря?

- Як вам сказати ... Робота важка, але не дуже. Іноді запитують, зі страховкою працюємо або без - верх адже. Відповідаю: зі страховкою - це не робота, а одна морока. Одягнеш пояс, а зачепити його зазвичай не за що, та й димохід може тягнутися на 5 метрів від труби, на неї страховку не намотати. Є такі дахи, на які забиратися дійсно важко і небезпечно, але що поробиш? У старих будинках, до речі, передбачені спеціальні пристосування для сажотрусів. А з новими, якщо дах не плоска, - біда.

- А чи є у сажотрусів свої страхи, повір'я?

- Так, наша робота - не в затишному кабінеті, на людей доводиться дивитися часом зверхньо. У професії всякі попадаються: одні висоти бояться, інші піднімаються спокійно, як на свій горище. Ходять чутки, що у нас з-за сажі букет професійних болячок. Але скільки знаю сажотрусів - не чув, щоб хтось хворів чимось особливим. Я ось за 68 років двічі за все хворів на запалення легенів. Про нас, сажотрусів, взагалі багато казок розповідають - що я, наприклад, знайшов як-то скарб в димоході, розбагатів. У минулі часи, чув, знаходили при чищенні всякі тайники, але мені так не щастило. До речі, про везіння: ми взагалі не дуже забобонний народ, але якщо кішка дорогу перебігає, чекаю, поки перейде до кінця, або повертаюся назад: так і знай, дня не занадиться, хоч трісни.

- Ви фактично - бренд Мукачево. Чи не втомилися від надмірної уваги людей? Нинішнього літа в день вашого народження збираються навіть встановити рекорд - вишити величезну гудзик сажотруса з тисяч дрібних.

- Та хай люди радіють. Йде дитина, мамі каже: "Ой, он комінар!" - і просить зупинитися. Будь ласка, мені не шкода - стаю, малюк потер мою гудзик, і я пішов собі далі. Не хочу, щоб ображалися.

КУЛЬТ РЕМЕСЛА

Трудівники щітки і димоходу в культурах різних народів Європи завжди вважалися символом везіння і удачі. Зустріти сажотруса на вулиці було вже незаперечна ознака швидкого успіху, а для вірності належало потерти гудзик на його формі, щоб бажання збулося. Причому кожна з шести формених ґудзиків відповідала за свій розділ щастя: вдалий шлюб, багатство, славу. З тією ж метою в старовину належало висмикувати волоски з його суперщеткі, торкнутися циліндра або навіть поцілувати в щоку. У Великобританії до цього дня заведено запрошувати сажотруса почесним гостем на весілля, щоб шлюб вдався.

А в Мукачеві, за словами Максима Адаменко, керівника місцевого інформаційно-туристичного центру, Товта раніше долали школярі. Вибігаючи на перерві і зустрівши Берті-бачі, оточували його з усіх боків, смикали за гудзики піджака і загадували "п'ятірку на контрольній". "У нас навіть приказка є:" Берті-бачі - на удачу! "- розповідає він. У 2010-му комусь із обласного керівництва прийшла в голову думка увіковічити цікавого персонажа в бронзі, і Берті став відмінним прототипом." А в минулому році ми подумали: в Англії, Естонії є паради сажотрусів. Чим Закарпатті гірше? "- пояснює Адаменко.

Джерело: "Сегодня"

 

27 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів