Закарпатський "учень Авіценни" винен у смерті більше десятка новонароджених?!

Закарпатський "учень Авіценни" винен у смерті більше десятка новонароджених?!
Як уже повідомлялося, в ніч із 28 на 29 червня у пологовому відділенні Хустської райлікарні померла молода породілля з Копашнева Хустського району.

 

Днями чоловік породіллі Олександр Довганич поділився з журналістами своєю версію трагедії.

— Жінка прийшла до лікаря з плановим візитом. До того вона сумлінно ходила на всі призначені аналізи, процедури, словом усе, що передує родам. До слова, у неї це вже були четверті пологи і попередні рази вона народжувала сама, без ускладнень.

Два тижні тому лікар Олександр Безручко вже пропонував зробити укол і викликати пологи, бо матка, мовляв, на два пальці відкрита. Тоді жінка відмовилася.

А того фатального дня погодилася і подзвонила, що через 20 хвилин буде народжувати. Тоді я її востаннє чув…

Як виявилося потім, жінка народила сама. Чи справді мав місце розрив матки, ще покаже судмедекспертиза. Однак, як свідчать записи, жінка народила у 17:10 та 40 хвилин лежала у родовому залі, з температурою і стікаючи кров’ю. І тільки після була доправлена у реанімацію. Як пояснив мені  потім завідувач пологового відділенням Михайло Канчій, коли звернулися до нього, вже було пізно.

Олександр Довганич переконаний, що лікар перебував у стані наркотичного сп’яніння, про що написав заяву у поліцію, однак там їй ходу чомусь не дали. Окрім того, чоловік стверджує, що у медика за час його роботи при пологах загинуло вже 11 новонароджених. Попри те, що лікар відсторонений від роботи на час слідства, він продовжує працювати і приходить у пологовий будинок, як сам каже, «у приватних справах». Акушерку, яка допомагала лікарю у той фатальний день, також від роботи не відсторонили.

— Чесно кажучи, у лікарні всі поводять себе так, ніби нічого й не сталося – тільки після приїзду каналів НТН, М-студіо було помітно якісь заворушення. А сам Безручко після смерті моєї дружини навіть не підійшов до рідні, а ходив коридорами і посміхався.

Що спонукало лікаря піти на такі заходи, при яких трапилася трагедія, вже  з’ясовує слідство.

Схожу версію одразу після трагедії оприлюднив на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» і місцевий активіст Роман Келемен.

Вночі з 28 на 29 червня у пологовому відділенні Хустської райлікарні померла молода породілля 30 років з села Копашнева Хустського району. Працювала жінка виховатилем у дитячому садочку. Породілля перебувала на контролі лікаря Б., і, зі слів родичів, прийшла на черговий огляд. Під час огляду лікар прийняв рішення викликати роди. Але щось пішло не так, матка не витримала навантаженн, стався розрив, породіллі терміново провели кесарів розтин, але в реанімації жінка померла. Родичі ж померлої розповіли, що жінка самостійно народила але після родів її стало погано і пішла кровотеча її направили в реанімацію, де вона вже померла.

Новонароджена дівчинка є третьою дитиною у померлої. Чоловік породіллі у цей час був закордоном, на заробітках. Його повідомили про трагедію і він терміново повертається. Що спонукало лікаря піти на такі заходи,за яких трапилася трагедія, буде з’совувати слідство. Аь ось, як прокоментував трагедію один лікар, який був присутній вже під час реанімації жінки: «Померла вона з халатності лікаря, який приймав роди. Народила вона сама, але лікар або передозував стимулятора, або видавлював дитину нашвидко з матки і матка не витримала і розірвалася, оскільки породіля мала проблеми з маткою ще при другій вагітності. Не вживши жодних заходів, лікар залишив її в родзалі на цілу годину без нагляду. У жінки почалася велика крововтрата і їй стало погано. Відтак її відправили в реанімацію лише коли почала жалітися на серце. Лікар-реаніматолог старався купірувати приступ але це вже не допомагало. Серце боліло через те, що була велика втрата крові. Коли ж породілі стало ще гірше, її взяли в операційну, де  майже 4 години йшла операція з видалення матки (так замітали сліди своїх гріхів). Зараз же лікарі стараються списати все на реаніматолога. Хоча жінку ще ледве живу вивезли з операційної …»

Дещо різниться версія трагедії від завідувача пологового відділення Хустської ЦРЛ Михайла Канчія. Лікар каже, що вони зробили все можливе, щоб врятувати жінку.

— За годину після пологів породілі стало зле і вона втратила свідомість, — розповідає пан Канчій. — Після цього у важкому стані її відвезли до реанімації, де виявили сильну кровотечу. Після обстежень зробили операцію, де було виявлено розрив у стінці матки, що привело до крововтрати. Проведено видалення органа, зупинка кровотечі, вливання крові, але врятувати її не вдалося, – розповідає пан Михайло.

Як повідомила речниця закарпатської поліції Тетяна Щоголєва, у справі розпочато провадження за статтею 140 КК України — неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, – карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк. Наразі слідство триває.

У Олександра Довганича залишилося троє дівчаток –  віком 11, 3 рочки і новонароджена, яка тепер знаходиться в обласній дитячій лікарні міста Мукачева.

Чоловік збирається будь-якою ціною з’ясувати, чия халатність зробила його вдівцем, а дітей сиротами. Тож далі буде.

Джерело: ЗІДО

У пологовому відділенні Хустської райлікарні померла молода породілля 30 років з с. Копашнева

 

28 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів