Депутатський корпус Берегівщини звернувся до Петра Порошенка з "освітнім" Зверненням

Депутатський корпус Берегівщини звернувся до Петра Порошенка з "освітнім" Зверненням
Текст Звернення був затверджений одноголосно на черговій сесії Берегівської районної ради, що відбулася сьогодні, 28 липня.

 

Присутні в залі депутати одноголосно затвердили текст Звернення до Президента України Петра Порошенка з приводу запропонованих змін до Закону “Про освіту”, які, на думку народних обранців, обмежують можливості використання мов національних меншин у публічних сферах суспільних відносин.

Зокрема, депутатський корпус Берегівщини, де компактно проживають угорці, хвилює, що пропоновані зміни звужують можливості для вивчення рідної мови в освітніх закладах як дисципліни. Тому “парламентарі” району вважають доцільним викласти пункт 4 статті 7 законопроекту у слідкуючій редакції:

 

“Заклади освіти відповідно до освітньої програми можуть здійснювати освітній процес двома та більше мовами – державною, а також однією або кількома офіційними, використовуваними в Євросоюзі.”

Депутати вважають, що пропоновані зміни до Закону “Про освіту” суперечать діючій Конституції України, де чітко вказано: “Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних закладах освіти” (частина 5, стаття 53 Конституції України).

На сесії говорилось також, що право на освіту рідною мовою для низки національних меншин України (болгар, молдован, румун, угорців тощо) випливає не лише з положень сучасного законодавства, а набуті ними десятиліттями і практикувались в інших державних формаціях, в яких раніше перебували території їх традиційного поселення. Нині ж відбувається спроба скасувати уже звичні звичаєві права осіб, що належать до цих спільнот.

Пропоновані зміни, переконані депутати, суперечать також міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері захисту прав та свобод людини загалом і національних меншин зокрема.

На сесії було розглянуто й ряд інших питань, зокрема внесено зміни до районного бюджету та ряду програм, насамперед про вилучення земель району для суспільних потреб, із-за чого гальмується початок будівництва об’їзної дороги навколо Берегова, заслухано звіт керівника місцевої прокуратури про її роботу в першому півріччі нинішнього року та інші.

Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих нещодавно в зоні АТО воїнів-закарпатців, у тому числі берегівчанина Володимира Бринчака.

Після завершення сесії голова райради Йосиф Шін та його заступник Ласло Горват від імена колег привітали з днем народження старійшого депутата, голову бюджетної комісії Адальберта Брауна.

aca66ee-dscf5488 b70c5e9-dscf5489 c165c25-dscf5490 d162bc5-dscf5493 e1e39e0-dscf5497

Джерело: Голос Карпат

 

28 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів