Про реверс домовився Янукович у Москві?

Надходять нові повідомлення про відмову українського уряду від використання нафтопроводу Одеса-Броди виключно у прямому напрямку.

 

Агенція УН?АН передала, що ма? текст урядової постанови про зміни до попередню постанову щодо нафтопроводу Одеса-Броди, звідки нібито видалено слова про використання нафтопроводу тільки у прямому напрямку.

Кореспонденти передають, що це рішення було ухвалене під час візиту минулої п'ятниці українського прем'?ра Януковича до Москв та його переговорів із російським прем'?ром Міхаїлом Фрадковим.

Доктор економічних наук Олексій Плотников з київського ?нституту світової економіки назвав питання напрямку нафтопроводу Одеса-Броди політичним:

"Дійсно, напрямок використання Одеса-Броди, пошуки цього напрямку - це скоріше політичне рішення. З точки зору економічної доцільності, трубопровід повинен давати гроші Україні, він повинен працювати. ? тут уже напрямок не ? тим питанням, про яке треба дискутувати", - сказав пан Плотников.

Він пояснив далі: "Кілька років тому він був побудований, але не працю?, тому що йдуть пошуки напрямку, у якому його будуть використовувати. Ще навесні минулого року був оприлюднений лист чотирьох послів, які вказували Україні, куди саме треба використовувати цей трубопровід. Знову ж таки, цей лист - це свідчення, що політичне забарвлення проблеми використання трубопроводу домінувало над економічною доцільністю. З точки зору економіки, то краще, якщо цей трубопровід буде працювати - дарма чи це аверс, чи реверс - і працюючи, давати Україні гроші за транзит; аніж цей трубопровід буде стояти пустим, але ми будемо глибоко усвідомлювати, що західний напрямок кращий за східний напрямок..."

Тим часом російська преса повідомля?, що голова російського уряду Міхаїл Фрадков підтвердив, що Росія і Україна домовилися про реверс, і залишилося визначити на технічному рівні, в якому порядку і в яких обсягах буде завантажуватися нафта у цей нафтопровід.

Як повідомила наша кореспондентка у Москві, прем'?р-міністр України Віктор Янукович раніше наголошував, що йдеться лише про можливість якомога швидшого запуску магістралі, яка простою? з моменту здачі в експлуатацію у травні 2002-го року.

За повідомленнями, український прем'?р підкреслив, що тимчасова зміна напрямку не ? зміною стратегічною і, за його словами, потрібна лише для того, щоб нафтопровід не вийшов з ладу.

Чимало експертів вважають реверсне використання нафтопроводу невигідним для України, оскільки це посилить її залежність від російських енергоносіїв.

 

06 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів