Літературний пікнік на березі Тиси може стати традиційним

Літературний пікнік на березі Тиси може стати традиційним
Літо, спека – і так хочеться відпочивати й шукати нових вражень. Творчі люди з хустського літературного об’єднання «Верховинська плеяда» вирішили поєднати приємне з корисним і 29 липня влаштували нетрадиційну літературну зустріч – пікнік на березі Тиси «Літ.о.Тиса».

 

За словами ініціатора акції, випускниці філфаку УжНУ Олесі Чепелюк, вони мали на меті творчо відпочити на природі й виявити нові літературні таланти й однодумців. На клич у «Фейсбуку» спочатку відгукнулися колеги з Хуста, зокрема, творча платформа «Омут», які стали співорганізаторами, а згодом і поети майже з усієї області.

Суботнього вечора на міський пляж поблизу Хуста почали з’їжджатися літератори й музиканти із Ужгорода, Виноградівщини, Свалявщини, Хустщини. Загалом зібралося понад тридцять учасників, серед яких студенти філологічного факультету, іноземної філології, факультету здоров’я людини та фізичного виховання УжНУ тощо.

На березі Тиси організували імпровізовану сцену і дві виставки – добірку книжок про Хуст із міської бібліотеки та дебютну експозицію живописних робіт Мар’яни Сливки, внучки закарпатського письменника Олександра Сливки. Оточували природну сцену кілька наметів і, ясна річ, ватра, на якій булькотів спочатку боґрач, а потім й велятинська дзяма.

Літературно-музична частина вийшла своєрідним змаганням між молоддю й досвідом, адже почергово виступали поети молодшого покоління та учасники літературного об’єднання «Верховинська плеяда» (Василь Білич, Олена Шарга-Яцканич, Наталія Цифра) з Хуста та «Literra» (Василь Горват, Іван Говбан, Світлана Тарнавська) з Виноградова. Молоді поети із творчої платформи «Омут» – студенти УжНУ – Аля Ціхоцька, Юрко Vikradenij, Валерія Вайнраух, Неллі Клованич дивували емоційними, відвертими, щирими віршами, виконаними на межі крику й майже речитативом, одне слово, слемили.

Дорослі ж читали переважно філософську лірику, помережену роздумами, розповідали про себе і свої книжки. Здивував виноградівський фізик-філософ, котрий любить дискутувати, Іван Говбан, який і фразами з віршів передавав свої думки. Наприклад, що «Поезія – це римована інформація».

На літературний пікнік завтало й творче подружжя Поршнєвих із села Сускова на Свалявщині. Вони переїхали на Закарпаття із Криму, успішно вивчили українську мову й хочуть відродити тут бардівський рух. Кажуть, що на Закарпатті більше творчих осередків, ніж у Криму. Пан Олександр виконав власну співану поезію.

Творчий пікнік доповнили музиканти. Зокрема, виступив дует «For elle» – учасниця конкурсу «Голос країни», випускниця УжНУ Ганна Шміляк та поет і музикант Томаш Деяк. Власні пісні виконала й учасниця багатьох бардівських фестивалів Вікторія Сливка, яка працює сурдопедагогом у Хусті.

Побував на першому літературному пікніку і письменник Олександр Гаврош. «Це дуже цікава форма творчого спілкування, адже поєднує дозвілля і розвиток, – ділиться враженнями драматург. – Я для себе відкрив чимало нових облич, яких не бачив в Ужгороді. Така літня літературна ватра цілком могла би прописатися в закарпатському календарі письменницьких подій року. Тим паче, що в Хусті є діяльний осередок творчих особистостей, які й організували «Літ.о.Тиса».

Це дуже важливо – не замикатися тільки на обласному центрі. Адже Закарпаття – найменш урбанізована область України. Більшість краян мешкає у селах. Тому важливо організовувати цікаві події в різних куточках області. Талановиті люди є всюди, але дуже часто ми про них нічого не знаємо. Така літературна ватра могла би бути ще одним місточком для гуртування шанувальників українського художнього слова», – коментує Олександр Гаврош.

Завершувався день піснями біля вогнища під гітару, віршами, які читали напам’ять, та обміном думками, в яких народжувалися нові ідеї.

Наступного дня для приїжджих організували екскурсію славним містом Хуст та місцевим краєзнавчим музеєм, а найзавзятіші ще й піднялися до місцевого замку.

Іванка Когутич

Медіацентр УжНУ

 

01 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів