Як реалізуються на Закарпатті державні житлові програми для молоді, АТОшників та переселенців

Як реалізуються на Закарпатті державні житлові програми для молоді, АТОшників та переселенців
Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс провів сьогодні зустріч з головою правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергієм Комнатним.

 

Останній перебуває з робочим візитом на Закарпатті з вивчення питання реалізації державних житлових програм для молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб.

У зустрічі взяли участь директор Закарпатського регіонального управління Держмолодьжитло Галина Дудчук та радник голови облради  Іван Синетар. 

На сьогодні, за словами очільника облради, розглядаються два можливі варіанти: виділення земельної ділянки під забудову для воїнів АТО, що значно здешевить вартість житла, або реконструкція існуючих комунальних будівель з пошуком комфортних джерел фінансування, серед яких – і кошти  з Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Станом на 1 липня 2017 року, за попередніми даними, учасниками антитерористичної операції є понад чотири тисячі військовослужбовців з числа мешканців області, з них більше 500 зазнали поранень, 88 загинули.

Для підтримки крайових воїнів АТО затверджено Обласну комплексну програму на 2015-2017 роки щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, вшанування пам’яті загиблих, Обласну програму «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016-2018 роки, де важливе місце відведено підтримці воїнів АТО та їх сімей,  обласну координаційну раду з вирішення проблемних питань військовослужбовців, учасників антитерористичної операції. У 2017 році збільшено розмір одноразової матеріальної допомоги в рамках Програми «Турбота» військовослужбовцям, учасникам антитерористичної операції. Таким чином, розмір матеріальної допомоги пораненим військовослужбовцям, учасникам антитерористичної операції становить від 10 до 30 тис. грн.(встановлюється відповідно до рішення комісії Закарпатської обласної ради); розмір матеріальної допомоги пораненим військовослужбовцям, учасникам антитерористичної операції становить 2,5 тис. гривень.

Щодо житла. 14 сімей вже придбали собі житло за кошти державної субвенції з частковим дофінансуванням місцевими бюджетами.

Крім того, на часткову доплату за 2016 рік для однієї сім’ї інваліда ІІ групи в область надійшла субвенція у розмірі 156 384,0 тис. гривень, яку буде перераховано на р/р заявника.

Для надання вищевказаної грошової компенсації у 2017 році для 5 сімей вищезазначених категорій громадян, що проживають в області (4 сім’ї загиблих, 1-на сім’я інваліда ІІ групи)  станом на 5 липня 2017 року за оперативною інформацією з державного бюджету надійшло 2,4 млн. гривень, які у повному обсязі  буде розподілено та перераховано на особові рахунки отримувачів грошової компенсації, які відкрито у відділеннях Ощадбанку.

Учасники АТО, які проживають в сільській місцевості та потребують поліпшення житлових умов, можуть скористатися пільговими кредитами за рахунок програми «Власний дім».

Вислухавши очільника облради, Сергій Комнатний повідомив, що очолюваний ним Фонд, який активно працює вже більше чверть століття, на сьогодні забезпечив житлом близько 150 тисяч молодих громадян України, а це приблизно як місто Ужгород. Сьогодні особлива увага приділена активізації роботи в напрямку співпраці з органами місцевого самоврядування, у т.ч. і щодо забезпечення житлом воїнів АТО.

Також додав, що в країні діє 70 програм – пільгового кредитування молоді, 23 програми - забезпечення житлом учасників АТО, 31 програма - з підтримки будівництва доступного житла. Цьогоріч на ці цілі заплановано для місцевих бюджетів - 159,9 млн грн. Із них для Закарпаття – 3, 35 млн грн.

Йшлося і про необхідність інформування людей про шляхи вирішення їхнього житлового питання, які  сьогодні пропонує Держмолодьжитло. На жаль, не в усіх регіонах ця робота перебуває на належному рівні.  І це треба виправляти.

Після зустрічі  очільник Фонду взяв участь у «круглому столі», де йшлося про шляхи активізації втілення державних житлових програм.

 

08 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів