Букові праліси Закарпаття: світові науковці кажуть, що ці ліси мають велику цінність

Букові праліси Закарпаття: світові науковці кажуть, що ці ліси мають велику цінність
Перший природний об’єкт України, що отримав світове визнання – Букові праліси Карпат. Світові науковці кажуть, цей ліс – насправді має велику цінність. І у 2007 вирішили, частина території Карпатського біосферного заповідника повинна бути під охороною Юнеско.

 

10 років тому окрім букових пралісів Карпат під охорону Юнеско у спільній з Україною номінації потрапили і букові ліси Німеччини. І вже у липні 2017 відбулось розширення об'єкта. Зараз він змінив назву та розширив географію. І зараз охоплює 12 європейських країн. Науковці перекоанні, включення цих територій до Списку ЮНЕСКО дає надію на збереження унікальних лісових ділянок для наступних поколінь, адже вони отримують високий охоронний статус.

Із Закарпаття окрім частини території Карпатського Біосферного заповідника до списку об’єктів увійшли і території НПП «Синевир», Уужнаського Національного парку, НПП «Зачарований край». Праліси вважають еталонами природного розвитку лісових екосистем, та домівкою для рідкісних видів тварин та рослин, тому вкрай необхідно зберегти їх для наших нащадків.

Кожній країні новий статус своїх зоповідних зон дає нові можливості плюс додаткове фінансування. головна цінність пралісів в тому, що їх неможливо відтворити в сучасних умовах, а тому новий статус допоможе зберегти цю унікальну природну спадщину.

М-Студіо

 

09 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів