Кабмін дозволив використовувати "Одеса-Броди" у реверсному напрямку

У понеділок, 5 липня, Кабінет Міністрів України скасував своє рішення про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" винятково в прямому напрямку для транспортування легкої каспійської нафти до країн Європейського союзу.

 

Таким чином, з?явилася можливість для використання ці?ї нафтотранспортної системи в реверсному напрямку для прокачування російської нафти на чорноморському терміналі "Південний" під Одесою.

На минулому тижні джерела в Кабінеті Міністрів повідомили про те, що з ініціативи і при безпосередньому тиску з боку Президента Леоніда Кучми у вівторок, 29 червня, уряд України затвердив можливість використання у реверсному напрямку нафтопроводу "Одеса-Броди".

Напередодні Польща заявила про готовність не тільки парафувати угоду про створення спільного підпри?мства за участі "Укртранснафти" і компанії "Пшиязнь" для добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька, але й підписати її.

21 червня Росія відмовилася від постачань нафти "сибірська легка" до ?вропи по нафтопроводу "Одеса-Броди", відзначивши свою зацікавленість у використанні нафтопроводу для постачань нафти в напрямку Одеси.

Наприкінці квітня цього року Президент Леонід Кучма висловив думку, що транспортування каспійської нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Бродів ? економічно невигідним проектом, а також відзначив відсутність інтересу компаній США до "Одеса-Броди" і необхідність якнайшвидшого запуску нафтопроводу.

?вропейський союз і США неодноразово закликали Україну розпочати використання "Одеса-Броди" у прямому режимі, однак Кабінет Міністрів не зміг відшукати для цього можливості.

Будівництво нафтопроводу "Одеса-Броди" потужністю 9 млн тонн на рік і завдовжки 674 кілометри завершено наприкінці 2001 року, однак уряд поки не зміг залучити нафтові компанії для транзиту нафти по цьому нафтопроводу.

Підготовлено за матеріалами [a href="http://www.gazeta.ru"]Газета.Ru.[/a]

 

06 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів