На Закарпатті почали відстріл диких кабанів через африканську чуму

На Закарпатті почали відстріл диких кабанів через африканську чуму
На Закарпатті розпочалася депопуляція диких кабанів.

 

Так у зв'язку з введенням карантину на території краю і з метою недопущення подальшого поширення інфекції африканської чуми свиней, згідно з рішенням протиепізоотичної комісії, було погоджено сформувати мисливські бригади та розпочати роботу по депопуляції диких кабанів. 

Моніторинг спалахів АЧС на Закарпатті також на пульсі лісівників. Відтак лісівники звертаються до громадян бути крайнє обережними та за потреби не відвідувати лісові угіддя. Ухвалення таких крайніх заходів продиктовано виникненням нових вогнищ захворювання АЧС свиней і загрозою поширення вірусу. 

Відстріл проводитиметься в робочі дні з 7.00 години к.ч. у всіх районах Закарпаття. У першу чергу депопуляція розпочнеться в зафіксованих осередках виникнення захворювання на АЧС та в 3 км-ій зоні з урахуванням природних рубежів розподілу угідь у районах: Міжгірському, Воловецькому, Іршавському та Тячівському. Роботу з депопуляції першочергово розчинається в 10-ти кілометрових зонах нагляду від осередків виявлення хвороби з відбиранням матеріалу для проведення дослідження на підтвердження захворювання на АЧС. 

На території Закарпаття були сформовані мисливські бригади, до складу яких включені: районні інспектори ветмедицини, представники органів місцевого самоврядування, інспектор райвідділу Нацполіції, управління ДСНС, мисливці та єгері користувача мисливських угідь, майстер лісу в обході якого проводиться відстріл кабанів і представник держлісгоспу. Сам відстріл має здійснюватися першочергово в осередках захворювання на АЧС. Першочергово в осередках захворювання на АЧС в місцях наявних підгодівельних майданчиків з мисливських веж, - а за умови їх відсутності загінним способом. За результатами кожного виходу бригад на проведення відстрілу буде складений акт з підписами учасників виходу. Очолюває мисливську бригаду районний ветеринар. Однак при виявлення фактів загибелі диких свиней лісова охорона негайно інформує ветеринарну службу. Всі здобуті туші кабанів будуть передані спеціально уповноваженим органам (районним ветеринарним лабораторіям) для їх подальшої утилізації, повідомили у прес-службі Закарпатського ОУЛМГ.

Довідка

Африканська чума свиней (африканська лихоманка, східно-африканська чума, хвороба Монтгомері) - заразна вірусна хвороба свиней. Вперше вона була зареєстрована в 1903 році в Південній Африці, відноситься до числа особливо небезпечних відповідно до Міжнародної класифікації заразних хвороб тварин. Для людини АЧС небезпеки не представляє. Вірус АЧС не піддається лікуванню і вакцинопрофілактики серед тварин. Зупинити поширення хвороби можна тільки жорсткими карантинними заходами. Останній випадок АЧС в Україні виявлено 16.02.2014 серед диких кабанів на території Красноярського лісництва ДП «Луганське лісомисливське господарство» м. Луганська. За сезон полювання з 1 серпня минулого року по січень поточного року було направлена 194 проб на аналіз із 326 добутих кабанів. За результатами аналізів на вірус АЧС не виявлено. Станом на 15 серпня АЧС виявлено в 6 випадках, які підтверджені лабораторними дослідженнями клінічного матеріалу, з яких виявлено у наступних мисливських господарствах: Губерт (с. Берегуйфолу, Берегівського району), Білківського лісництва (урочище «Клобук», Іршавський район), урочище «Горб» Міжгірське ЛГ (державний мисливський резерв).

На Мукачівщині підтверджений випадок африканської чуми свиней

 

15 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів