"Совине гніздо" – старовинно-сучасний символ Ужгорода

"Совине гніздо" – старовинно-сучасний символ Ужгорода
Не кожне місто України може похвалитись старовинними будівлями, які оберігаються вже не одне століття.

 

В обласному центрі Закарпаття – Ужгороді, є своя старовинна візитівка, яка має не лише важливе історичне, але й туристичне та урбаністичне значення для громади міста – винний льох «Совине гніздо». Датується ця старовинна будівля 1781 роком, хоча деякі джерела пишуть і про 1631 рік. «Совине гніздо» є архітектурною пам’яткою національного значення.

Колись це місце було пивоварнею. Крім того, склади «Совиного гнізда» використовувалися для зберігання продуктів і напоїв, однак згодом пивоварня перетворилася в готель, потім – в училище, ще пізніше – в столярну школу. А в часи Чехословацької республіки у цьому приміщенні був винний бар, – йдеться в газеті «Панорама» у номері від 10 серпня.

Своє друге життя ця будівля отримала у 2010-х роках завдяки співпраці Європейського Союзу, України та Польщі. Зокрема, польського міста Ярослав та українського Ужгорода. Саме завдяки спільному проекту «Ярослав-Ужгород: спільна ініціатива для покращення туристичної привабливості історичних міст побратимів», який фінансувався в рамках транскордонної програми «Польща-Білорусь-Україна 2007–2013», і було відреставроване приміщення винного амбару «Совине гніздо».

Як розповів газеті «Панорама» заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, сам грантовий проект подавався двома містами-побратимами у 2012 році. А реалізація цього проекту почалась у 2014 році. Врешті, саму будівлю почали реставрувати у серпні 2015 року. Реставрація завершилась у березні 2016 року.

За словами посадовця, деякі роботи у «Совиному гнізді» тривають і далі. Але вже за кошти міського бюджету. Загалом, у цьому приміщенні відреставровані три зали, великий підвал та два приміщення, які стали офісами.

Олександр Білак зазначив, що ця історична будівля вже є не лише історичною візитівкою Ужгорода, а й центром культури, відпочинку та громадської активності ужгородців.

Адже тут проводились і конкурси КВН, і конференція з питань енергоефективності, і урбаністичний форум «Місто», і семінари з питань національних меншин міста, зокрема, ромів.

Та найголовніше, що у «Совиному гнізді» активно проводяться і різноманітні загальноміські святкування. Зокрема, проводилось свято вина «Закарпатське Божоле», фестиваль «Сакура Фест», святкування Дня захисту дітей, різноманітні виставки і т.д.

Олександр Білак також звернув увагу на те, що польські партнери, попри різні проблеми у реалізації проекту, залишились задоволеними реставрацією цієї надважливої для Ужгорода історичної споруди.

Експерт, краєзнавець, доктор філософських наук, професор Федір Шандор у коментарі газеті «Панорама» зауважив, що саме з «Совиного гнізда» в австрійську епоху почалась нова, сучасна історія Ужгорода, яка пов’язана з ровитком пивної галузі. Нині, на його думку, «Совине гніздо» відіграє роль громадського центру міста, такого, своєрідного місця зустрічей. «Ця будівля, цей центр в Ужгороді відіграє роль своєрідної площі Ринок у будь-якому європейському місті, де збираються люди, проводяться різноманітні заходи, втілюються різноманітні суспільні ініціативи», – зазначив Федір Шандор.

Варто сподіватись, що вже незабаром «Совине гніздо» знову стане центром дозвілля для ужгородців, адже вже скоро ця історична споруда стане одним із місць проведення святкувань Днів Ужгорода.

Джерело: PMG.ua

 

18 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів