ДФС Закарпаття: Про відносини "підприємець - студент"

ДФС Закарпаття: Про відносини "підприємець - студент"
Літня пора не тільки для відпочинку, а й чудова нагода для отримання додаткового заробітку.

 

Йдеться саме про студентів, які можуть реалiзувати своє право на працю через складання трудового договору про роботу на пiдприємствi, в установi, органiзацiї або з фiзичною особою.

Нагадаємо, що трудовий договiр – це угода мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядковi, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, потрiбнi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором й угодою сторiн.

А от оподаткування податком на доходи фізичних осіб заробітної плати працівників-студентів та утримання з неї соціальних внесків здійснюється на загальних підставах, тобто як і решти працівників установи. Єдиною особливістю є застосування до заробітку студентів податкової соціальної пільги (далі – ПСП).

Так, якщо студент денної форми навчання отримує стипендію (академічну, іменну чи соціальну) за рахунок коштів державного бюджету, то роботодавцеві при проведенні розрахунків із заробітної плати необхідно врахувати вимоги ч. 3 пп. 169.2.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), де зазначено, що ПСП не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії студентів, що виплачуються з бюджету.

Якщо ж студент не отримує стипендії, то роботодавцеві при розрахунку заробітної плати слід застосовувати вимоги пп. «г» пп. 169.1.3 ПК, а саме врахувати, що платник податку (студент) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП у розмірі, що дорівнює 150 %, тобто розмір ПСП для студента становитиме 1 200,00 грн за умови, що розмір заробітку не перевищує 2240 гривень.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

 

18 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів