Село і мала ГЕС. Досвід Нижнього Бистрого

Село і мала ГЕС. Досвід Нижнього Бистрого
Розташоване між Хустом та Міжгір’ям село Нижній Бистрий нині, за підрахунками місцевих,налічує близько 600 дворогосподарств. Через примхи природи їхня кількість поступово зменшується – понад сотня сімей виїхали з цих територій у 1989-му після страшної повені, ще значна частина – у 2000-х після лютої зими.

 

Люди втратили свої оселі і вирішили зводити нові вже у безпечніших поселеннях. Проте більшість бистрянців з діда-прадіда не покидають рідне село, завдовжки понад 8 кілометрів. Частину Нижнього Бистрого перетинає річка Ріка, на якій кілька років тому компанія «АквановаДевелопмент» вирішила побудувати малу гідроелектростанцію.

Локацію малої ГЕС в Нижньому Бистрому було обрано не випадково – ця ділянка Ріки здавна слугувала місцем видобутку енергії для людей. Кілька століть тому замість теперішньої станції були водяний млин та пилорама.

«Збудували малу ГЕС ще за попереднього керівництва села, – каже Нижньобистрівський сільський голова Юрій Муханюк, – але якби не це підприємство, то селу жилося б дуже важко. За два роки мого головування – не поступила жодна копійка з районного бюджету Хустщини ні на що. Усе, що вдається зробити для села – або за гроші нашої громади, або завдяки малій ГЕС.

«Зазвичай ми самі просимо про допомогу. З депутатами або виконавчим комітетом сільської ради визначаємо найбільші проблеми нашого села. До прикладу, змило дорогу, або треба укріпити берег… І звертаємося до керівництва гідроелектростанції. Адже з району нам не дають нічого.Куди б ми не писали –  завжди приходять відповіді«у нас грошей немає». А в селі проблем дуже багато», – зізнається Юрій Муханюк.

А в компанії «Акванова Девелопмент» на прохання мешканців Нижнього Бистрого звикли реагувати і за два з гаком роки роботи встигли зробити чимало, зокрема для навчальних закладів.

«Корпус нашої школи збудований ще у 1974-му році, – розповідає директор Нижньобистрівської загальноосвітньої школи імені Марка Вовчка Оксана Перегинець. Фасад у дуже поганому стані і більшість вікон нереально було ні відкрити, ні закрити. Але я особисто звернулася з проханнямдо заступника директора ТОВ «АквановаДевелопмент» Богдана Киніва і рада, що нам вдалося знайти спільну мову. Відтак компанія повністю профінансувала заміну вікон. В майбутньому, – додає пані Оксана, – сподіваємося на допомогу у відновленні огорожі та спортзалу».

За кошти малої ГЕС у доволібрудному селі встановили баки та організували вивіз сміття. Відтак, люди перестали кидати відходи аби-де і стало значно чистіше.Також придбали для місцевих медиків прилади вимірювання цукру. Перелічувати можна довго, адже інвестиції в соціальну сферу та інфраструктуру села щороку становлять понад 150 тисяч гривень.

Нерідко ініціатива йде і від керівництва малої ГЕС, розповідають люди. Йдеться про такі акції, як допомога неблагополучним сім’ям напередодні Різдва Христового та Великодня. Традицією стало, окрім іншого, в період новорічно-різдвяних свят вітати вихованців тутешніх шкіл солодкими подарунками.

«За ці роки ми вже звикли одне до одного, навіть потоваришували, – розповідає Марія Росоха, завідувач Нижньобистрівського дошкільного навчального закладу. Хоча на початку люди не хотіли, аби зводили малу ГЕС, громада села не була проінформована що і як повинно бути. Обурювало те, що через усю річку – дамба, що, поки будували споруду, техніка працювала на людських городах. Зараз вдається жити мирно. Люди побачили, що біди від малої ГЕС немає, річка як текла – так і тече, і риба є, дякувати Богу».

Марія Росоха розповідає: чи не найбільше керівництво малої ГЕС піклується про дітей та молодь. На території школи замість старих дерев’яних вуличних туалетів побудували сучасну охайну вбиральню. Для автобуса, який розвозить дошкільнят, придбали колеса та впродовж цілого року закуповують паливо. Окрім того, забезпечили навчальні заклади необхідними канцтоварами.

«З малою ГЕС – плідна співпраця. Якщо ми звертаємося, керівництво підприємства нам не відмовляє», – каже жінка.

«Ми відчуваємо підтримку і знаємо, що є на кого покластися, – додає сільський голова Юрій Муханюк. Я був би несправедливим, якби сказав щось інше».

За інформацією прес-служби ТОВ «АквановаДевелопмент»

 

21 серпня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів