"Незалежна" виставка кераміки та гончарства відкрилася у столиці Закарпаття

"Незалежна" виставка кераміки та гончарства відкрилася у столиці Закарпаття
Напередодні, 22 серпня, у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка робіт майстрів народних художніх промислів та декоративно-прикладного мистецтва області «Тобі, моя Україно», присвячена 26-й річниці Незалежності України.

 

У великому залі Закарпатська організація Національної спілки майстрів народного мистецтва України представила роботи своїх членів, а у малому залі Обласний організаційно-методичний центр культури – роботи лише керамістів та гончарів під символічною назвою «Народжена у вогні». Це перша виставка з часів проголошення незалежності, яка так масштабно і повно репрезентує гончарство нашого краю. До експозиції ввійшли вироби  майстрів, які живуть і працюють нині, з приватних колекцій, а також з фондів Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Зокрема, понад 20 унікальних гончарних виробів для виставки надав відомий скульптор Михайло Белень зі своєї приватної збірки. Це вироби, за його словами, кінця ХVII початку XVIII століття та кінця XIX початку XX століття.

Також відвідувачі матимуть можливість побачити твори Михайла та Івана Галасів, Світлани Грабар, Людмили Яшкіної із фондів музею. Багатьох уже немає серед нас, але роботи і нині чарують своєю неповторністю. Надають виставці вагомості і твори заслужених майстрів народної творчості України Людмили Губаль, Наталії Стегури, Ендре Гіді, заслуженого художника України В’ячеслава Віньковського. Гармонійно доповнюють вернісаж доробок членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України Емми Левадської, Олександра Дворака, Андрія Зубенка, Любові Матіко, Ольги Гал, а також Тетяни Левляс, Олександра Сопільняка, Нелі Шандор, Ольги Гал, Андреї Прислупської, Людмили Ковтюк, Ірини Пудовкіної-Мінаєвої та інших.

Родзинкою експозиції стали роботи відомого, але вже трохи призабутого ужгородського гончаря Івана Бендика, який працював на початку ХХ століття. У своїй монографії про гончарство Закарпаття про нього згадував відомий мистецтвознавець Юрій Лащук. До слова, саме цього майстра вважає своїм учителем Ендре Гіді – всесвітньо відомий майстер-гончар, якому немає рівних не тільки на Закарпатті. Як згадує митець, свою долю він пов’язав з гончарством завдячуючи йому.

Ініціатором проведення виставки кераміки та гончарства Закарпаття « Народжена у вогні» виступив Обласний організаційно-методичний центр культури з метою сприяння процесові відродження гончарства у краї, що вже розпочався, завдячуючи фанатам цього древнього мистецтва. Виставка дає можливість проаналізувати еволюцію гончарства та кераміки в історичному розрізі.

Володимир Мишанич, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

 

23 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів