До Дня Незалежності України державними нагородами відзначені п’ятеро закарпатців

Віра Баганич, перша виконавиця балади «Пливе кача по Тисині»
Віра Баганич, перша виконавиця балади «Пливе кача по Тисині»
Сьогодні, 24 серпня, Президент України Петро Порошенко підписав Указ №251/2017 «Про відзначення державними нагородами з нагоди Дня незалежності України».

 

У списку нагороджених за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм є й п’ятеро мешканців Закарпаття.

Так, почесне звання «Заслужений артист України» присвоєно співачці та фольклористці Вірі Гамазі (Баганич).

Нагадаємо, що Віра Баганич у 60-х роках минулого століття перша виконала на професійній сцені баладу «Пливе кача по Тисині», а в 1972р. записала її на платівку фірми «Мелодія». Цю народну пісню, яку верховинці співали, коли виїжджали на заробітки в чужі краї, співачка почула від своєї матері в 1959р. Згодом баладу творчо опрацював відомий гурт «Піккардійська терція», а з 2014р. вона перетворилася на народний реквієм за загиблими на Майдані під час Революції гідності та в ході бойових дій на Донбасі. Учора, 23 серпня, Віра Баганич, котрій у травні виповнилося 80 років, виконала баладу «Пливе кача по Тисині» в обласному музично-драматичному театрі для вшанування світлої пам’яті загиблих на Донбасі закарпатців.

Указом Президента України відзначені також Степан Шолтес, котрий удостоєний почесного звання «Народний художник України», Тетяна Літераті, котра удостоєна почесного звання «Заслужений журналіст України», Мирослава Росул, котра удостоєна почесного звання «Заслужений художник України», та Олександр Балега, котрий удостоєний почесного звання «заслужений природоохоронець України».

moskal.in.ua

 

24 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів